radyobir
radyobir

Balinaların sayısı azalmaya devam ediyor

Amerikalı araştırmacılar ülkenin batı kıyısındaki gri balinaların sayısının son iki yılda azalmaya devam ettiğini belirledi.

10 Ekim 2022 05:59 | Güncelleme :10 Ekim 2022 08:02 | Kategori: Yaşam

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi balinaların sayısının 16,650 olduğunu bunun 2015-16 yıllarındaki orandan yüzde 38 daha az olduğunu kaydetti.

Ayrıca balina yavrusu sayısı da oldukça azalmış görünüyor araştırmaya göre.

Balina yavrusu sayısı bilim dünyasının 1994 yılında başladığı doğum oranlarından bu yana en düşük seviyede.

Batı kıyılarındaki kumsallara vuran balina sayılarının artması üzerine 2019 yılında balık acentaları "alışılmadık mortalite olayı” ilan etmişlerdi.

Uzmanlar balina sayısının düşmesiyle ilgili olarak direk insan faaliyetinden kaynaklanmayan popülasyon azalmasını araştırıyor.

Araştırmacılar iklim değişikliği ve onun buz denizindeki etkileriyle, av arayışının ve konumun muhtemel etkenler olduğunu düşünüyor.

Kıyıya vuran balinaların çoğunda yetersiz beslenme tespit edilmişti.

Ticari avlanmalar nedeniyle bir dönem gri balinaların nesli tehlikeye girmiş, 1994 yılında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya türler listesinden çıkarılmıştı.

Uzmanlar gelişmenin endişe verici olduğunu belirtiyor.

San Diego’daki Güneybatı Balıkçılık Bilim Merkezi’nden David Weller, olayın nedeninin anlaşılması için gri balinaların yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar balinaları yaz mevsimini beslenmek için geçirdikleri kutup bölgesinden Baja Yarımadası’na dönerken sayıyor.

Balinalar Baja Yarımadası’nda kış mevsiminde yavrularını büyütüyor. Bu sayımlar iki yıllık zaman dilimleri içinde yapılıyor.

Mayıs ayında sona eren sayımda 217 yavru tespit edilmişti. Bu rakam bir önceki yıl 383 olmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI