radyobir
radyobir

Bannon Kongre'ye itaatsizlikten suçlu bulundu

Kongre'ye itaatsizlik suçuyla yargılanan eski Başkan Donald Trump'ın baş stratejisti Steve Bannon'ın davasında jüri karara vardı. Bannon'ın Kongre'ye itaatsizlikten suçlu bulunduğu açıklandı.

23 Temmuz 2022 08:03 | Güncelleme :23 Temmuz 2022 10:05 | Kategori: ABD

Davada dün iddia makamı ve savunma avukatları jüriye hitaben kapanış konuşmalarını yapmış ve sonra da jüri üyeleri kendi aralarındaki görüşmelere başlamıştı. 3 saatlik bir istişarenin ardından jüri Bannon hakkında karara vardığını bildirdi.

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Kongre komisyonuna ifade vermesi ve talep edilen belgeleri komisyonla paylaşması yönündeki çağrıya uymayan Steve Bannon Kongre’ye itaatsizlik suçlamasıyla yargılanıyordu.

Steve Bannon hem komisyona ifade vermediği için hem de talep edilen bilgiler paylaşmadığı gerekçesiyle Kongre'ye itaatsizlikle bağlantılı iki suçtan da suçlu bulundu.

Bannon'ın cezasının açıklanacağı duruşma 21 Ekim'de yapılacak. Steve Bannon'ın suçlu bulunduğu iki suçun her birinin cezası 30 gün ve 1 yıl arasında hapis cezası olarak değişiyor. Yani Bannon toplamda maksimum 2 yıla kadar hapis cezası alabilir.

"Bannon Kongre'yi hiçe saydı"

Başkent Washington’da görülen davada savcı Molly Gaston, jüri üyelerine Kongre saldırısının Amerika için "karanlık bir gün” olduğunu söyledi, "6 Ocak saldırısının neden yaşandığının ortaya çıkarılması ve bir daha yaşanmamasının sağlanmasının siyasi bir tarafı yok” dedi.

Bannon’ın Kongre’yi hiçe saydığını ve kendisinden aşağıda gördüğünü belirten savcı, "Sanık celbe uymama kararını kasıtlı olarak almıştır ve bu bir suçtur” dedi.

Savcı Gaston, "Steve Bannon neden ifade vermesi yönündeki çağrıya uymadı? 6 Ocak Komisyonu’na belgeleri vermek istemedi. Sorularına cevap vermek istemedi. Kongre’nin yetkisini tanımak ya da hükümetin kurallarına uymak istemedi” dedi.

"İnsanlar kurallara uymazsa hesabını verir”

Savcı, "Hükümetimiz ancak insanların çağrıya uymaları halinde işler. İnsanlar kurallara uyarsa ve uymadıklarında da hesap verirlerse işler” diye konuştu.

Savcı Steve Bannon’ın yargılandığı davayı başkent Washington’da park cezası kesilen birinin durumuna benzetti, "Arabasına biniyor ve aracının camında pembe bir kağıt parçası olduğunu görüyor. Ya bunu öder ya da bir bahanesi varsa park cezalarından sorumlu yere bunun açıklamasını yapar. Peki DC yönetimi sunduğu gerekçeyi reddederse ne olur? O zaman sona gelinmiş demektir” ifadelerini kullandı.

Bannon’ın avukatları davanın siyasi olduğunu savundu

68 yaşındaki Bannon duruşmada ifade vermeyi reddetti. Steve Bannon’ın avukatları suçlamaların ve davanın siyasi olduğunu iddia etti.

Bannon’ın avukatlarından Evan Corcoran ise jüri üyelerine hitaben yaptığı konuşmada Trump’ın eski baş stratejistinin 6 Ocak olaylarında rolü olduğuna ilişkin bir delil olmadığını savundu, "Sorulması gereken soru şu: Neden özellikle Steve Bannon seçildi? Bunda siyasetin bir şekilde etkili olup olmadığını size soruyorum” ifadelerini kullandı.

Steve Bannon eski Başkan Donald Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasında önemli danışmanlarından biriydi ve 2017 yılında da Beyaz Saray baş stratejisti olarak görev yapmıştı.

Bannon 6 Ocak 2021’de Kongre saldırısı gerçekleştiğinde Trump’a gayriresmi olarak danışmanlık yapıyordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI