radyobir
radyobir

Başkan Biden COVID-19'a yakalandı

ABD Başkanı Joe Biden'ın COVID-19'a yakalandığı, hastalığı hafif semptomlarla geçirdiği belirtildi. Beyaz Saray Sözücü Karine Jean-Pierre tarafından yapılan açıklamada Başkan'ın COVID-19 aşılarının tam olduğu ve iki kez takviye aşı yaptırdığı belirtildi. Biden'ın Paxlovid adlı ilaçla tedavi olduğu kaydedildi.

22 Temmuz 2022 12:58 | Kategori: ABD

Biden, resmi Twitter hesabından yazdığı mesajda ''çok iyi'' olduğunu söyledi. ''Kaygılarınız için teşekkür ederim. Şimdi Senatör Casey, Kongre üyesi Cartwright ve Belediye Başkanı Cognetti (ve Scrantonlu kuzenlerimle!) konuştum, bugünkü etkinliğimizi kaçırmaktan üzüntü duyduğumu söyledim'' dedi.

Daha sonra Başkan'ın resmi Twitter hesabından Beyaz Saray'ın dışında çekilmiş bir videosu yayınlandı. Videoda Biden ''Merhaba, sanırım çoktan duydunuz, bu sabah Covid-19 testim pozitif çıktı. Ama hem iki aşılı hem de iki hatırlatma aşılıyım. Belirtiler hafif. Durumumu sorduğunuz ve endişeleriniz için teşekkürler. Ama iyiyim, çok fazla işi hallediyoruz. Çalışmaya da devam ediyorum. Yeniden ilgi ve alakanız için teşekkürler. Umudunuzu kesmeyin. Her şey iyi olacak'' ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü, Biden'ın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) kılavuzu doğrultusunda Beyaz Saray'da izolasyonda olacağı belirtildi. Başkan'ın bu sabah Beyaz Saray çalışanlarıyla telefonda görüştüğü belirtilen açıklamada, Biden’ın planlanan toplantılarına telefon ve Zoom aracılığıyla katılacağı kaydedildi.

Beyaz Saray'ın COVID-19 protokolü doğrultusunda Başkan'ın test sonucu negatif gelene kadar izolasyonda kalmaya ve çalışmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, Biden’ın testi negatif çıkar çıkmaz yüz yüze çalışma ortamına dahil olacağı kaydedildi.

Beyaz Saray'ın şeffaflık adına her gün başkanın durumuyla ilgili kamuoyuyla bilgi paylaşacağı belirtilen açıklamada, Başkan'ın görevlerini izolasyon altında sürdürmeye devam edeceği bilgisi verildi.

Beyaz Saray'daki COVID-19 vakalarının hepsinde olduğu gibi Başkan'la temaslı olan kişilere bugün gün içinde ulaşılacağı, bunlar arasında Kongre üyeleri ve dünkü seyahati sırasında Başkan'la yakın temasta olan basın üyelerinin de olduğu belirtildi. Başkan'ın en son negatif COVID test sonucunun Salı günü alındığı kaydedildi.

Biden'ın doktorundan açıklama

Beyaz Saray doktoru Kevin O'Connor tarafından yapılan açıklamadaysa Başkan'da SARS-CoV-2 virüsüne yakalandığının Beyaz Saray'da bu sabah yapılan rutin taramada uygulanan antijen testi sırasında farkına varıldığı, tanının daha sonra PCR testiyle doğrulandığı belirtildi.

Başkan Biden'ın semptomlarının hafif olduğunu kaydeden doktoru bunlar arasında burun akıntısı, yorgunluk ve dün akşam başlayan kuru öksürüğü sıraladı. Doktor O'Connor, Biden'ın ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) PAXLOVID ilacının kullanım kriterlerine uyduğu bu nedenle kendi tavsiyesiyle ilaç tedavisine başlandığını belirtti ve PAXLOVID'in hastalığın erken aşamasında kullanılmasının ağır hastalık riskini azalttığını vurguladı.

Başkan'ın COVID-19 aşı dozlarının tamamını ve iki takviye dozu olduğunu belirten O'Connor, bu şekilde maksimum korunan tüm hastalar gibi Başkan'ın da hastalığa karşı avantajlı durumda olduğunu sandıklarını söyledi.

''Ciddi hastalık riski çok düşük''

Beyaz Saray Covid-19’la mücadele koordinatörü Dr. Ashish Jha, basın toplantısında Başkan'ın aşılı ve çift takviye doz olmuş olduğunu hatırlattı. Jha, ciddi hastalık riskinin çok az olduğunu kaydetti. Başkan'ın Paxlovid çok güçlü bir antiviral ilaç olan Paxlovid ile tedavi olmasının da riski çok azalttığını kaydetti. Doktor Jha, ''Bu da hepimizin, her Amerikalı'nın aynı düzeyde korumaya sahip olması için çalışmamızın nedeni. Bunlara Başkan'ın erişebilmesi de Amerikan halkının erişebilmesi de çok önemli'' diye konuştu.

Doktor Jha, Başkan'ın oksijen düzeyinin ve nefes alışının normal olduğunu, çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu arada Başkan Biden'ın eşi Jill Biden'ın ise bu sabah COVID-19 testinin negatif çıktığı, First Lady'nin normal çalışma programına devam edeceği belirtildi.

First Lady Jill Biden da Twitter'dan yaptığı açıklamada Joe Biden'la bu sabah konuştuğunu, kendisini iyi hissettiğini sadece hafif semptomlar yaşadığını söyledi. Jill Biden, kendisi negatif çıkmasına rağmen CDC kılavuzuna uygun davranacağını ve maske takmaya devam edeceğini kaydetti.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise ''Anladığım kadarıyla semptomlar hafif. Umarım öyle kalmaya devam ederler. Benim deneyimim de bu şekildeydi, umarım Başkan'ınki de öyle olur. Umalım ki bu başkalarını test olmaya, aşı olmaya ve dinlenmeye teşvik etsin. Hiçbirimiz hastalık karşısında dokunulmaz değiliz. ABD Başkanı dahil'' dedi.

İngiltere Başkanaı Boris Johnson da Biden'a iyi dileklerini yolladı. Johnson'ın sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ''Başbakan, Başkan'a en iyi dileklerini yolluyor ve acil şifalar diliyor'' denildi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise Twitter'dan yaptığı açıklamada ''ABD Başkanı Joe Biden'a en iyi dileklerimi gönderiyorum ve acil şifalar diliyorum. Sağlığına dua ediyorum'' dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI