radyobir
radyobir

Batı'dan Rusya'ya gerginliği azaltma çağrısı

ABD, Rusya'nın her an Ukrayna'yı işgal edebileceğine ilişkin delilleri, batılı müttefikleriyle paylaştığını açıklarken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumartesi günü bir kez daha Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la bir telefon görüşmesi yaptı. Blinken, Lavrov'dan Ukrayna ve Belarus sınırına asker yığarak tansiyonu artıran Rusya'dan "Gerilimi düşürmesini" istedi.

13 Şubat 2022 08:54 | Kategori: Avrupa

Krizin çözümünde rol almak isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da telefonda görüştüğü Rus lider Vladimir Putin'e, "Gerilimi tırmandırmak, samimi diyalogla uyumlu değil" mesajını iletti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, Rusya'nın şu anda büyük bir saldırı başlatabilecek konumda olduğunu söyleyen ve Avrupa'da savaş korkularını daha da artıran açıklamalarının ardından, Cumartesi günü de ABD, Avrupa ve Rusya arasında yoğun diplomasi trafiği sürdü.

Pasifik bölgesi lideriyle bir toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefonda görüştü. Blinken, Ukrayna'da bir çatışmayı önlemek için diplomatik yolun "açık kaldığını", ancak bunun Moskova tarafından "gerginliğin azaltılmasına" ihtiyaç duyduğunu söyledi. Rus Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yayınlayarak "ABD ve müttefikleri tarafından dile getirilen 'her an bir Rus saldırısı olabilir' açıklamalarının, provokasyon amaçlı bir kampanya olduğunu ve Kiev'deki yetkilileri, Donbass sorununa askeri çözüme teşvik etmek amacı taşıdığını" öne sürdü.

Macron'dan Putin'e: "Gerilim samimi diyalogla uyumlu değil"

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaklaşık 2 saat telefonda görüştü. Macron, Avrupalı ortaklarının ve müttefiklerinin endişelerini Putin'e iletti. Macron, Putin'e "samimi diyaloğun, gerilimi tırmanmayla uyumlu olmadığını" söyledi.

Elysee'den yapılan açıklamaya göre, Moskova'da, 7 Şubat Pazartesi günü iki devlet başkanı arasındaki görüşmenin ardından durum değerlendirmesi yapan iki lider, Minsk Anlaşması'nın uygulanması konusunda ilerlemenin yollarını tartıştı ve Avrupa'da güvenlik ve istikrar koşulları konusundaki fikir alışverişlerine devam etti. Her iki lider de "bu iki nokta üzerinde diyaloğu sürdürme arzusunu" dile getirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, batının halen Rusya'nın güvenlik kaygılarını yanıtlamadığını belirtti ve "provokasyon amaçlı spekülasyonları" kınadığını belirtti.

Elysee kaynakları, Macron’la görüşmesinde Putin'in yeniden "Rusya'nın saldırmak gibi bir niyeti olmadığını" tekrar ettiğini bildirdi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden da Rus liderle telefonda görüşecek. Ardından Macron, Başkan Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholaz ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle de telefonda yeniden durum değerlendirmesi yapacak.

Alman Başbakan Olaf Scholz, önümüzdeki Pazartesi günü Ukrayna, Salı günü de Rusya'ya giderek Zelenski ve Putin’le görüşecek.

Kiev'den sükunet" çağrısı

Kendi sınırlarında yaşanan krize ilişkin gelen açıklamalar karşısında "soğukkanlı olma" çağrısını yineleyen Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ysa yazılı bir açıklamada "sakin kalmanın, durumu istikrarsızlaştıran panik eylemlerden kaçınmanın son derece önemli olduğu" vurguladı. Açıklamada, "Ukrayna silahlı kuvvetleri durumu izliyor ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırıya yanıt vermeye hazırdır" denildi.

Açıklamada ayrıca Kiev'in, 24 saat "anahtar konumdaki müttefiklerle" temas halinde oldukları ve "Rusya'yı diplomatik çerçeve içinde tutmak, gerilimi azaltmak ve uluslararası ortaklarımızın desteğini harekete geçirmek için çalışmalara devam ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI