radyobir
radyobir

Belçika vizesi hakkında her şey

Belçika schengen vizesi uygulayan ancak Avrupa Birliği üyesi değildir. Belçika'ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının schengen vizesi alması yeterlidir. Bu sebeple yeşil pasaport siyah pasaport ve gri pasaport sahipleri Belçika'ya seyahat etmeleri durumunda ticari veya turistik vize veya aile ziyareti vizesi almalarına gerek yoktur. Bu pasaport sahipleri vizeden muaftır.

21 Nisan 2020 10:59 | Kategori: Seyahat

Belçika Vizesi Nasıl Alınır?

Belçika'ya seyahat edecek olan resmi pasaporta sahip kişiler Belçika’ya bir yılda 180 gün içinde 90 günü geçmemek koşuluyla Belçika’ya vize almadan seyahat edebilirler. Bu seyahatlerde kırmızı dışındaki pasaportların türü fark etmemektedir. Bu pasaport sahipleri vize muafiyeti anlaşmasından yararlanabilirler. Ancak pasaportun geçerlilik süresinin istenilen durumda olması ayrıca Belçika’dan dönüşün gerçekleşmesinden sonra pasaport suresinin 3 ay daha geçerli olması istenen özelliklerdir. Ayrıca Belçika’ya seyahat edecek olan vatandaşların pasaportlarının 10 yıldan daha eski olmaması ve en az 2 adet boş sayfasının bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra vize başvuru işlemleri sırasında vize tarihinden 3 ay daha sonra geçerliliğinin bulunması gerekir. Belçika konsolosluğu vize işlemlerinde direk başvuruları kabul etmemektedir. Diğer ülkelerin vize işlemlerinde olduğu gibi Belçika büyükelçiliği vize müracaatlarını büyükelçiliğin yetkilendirdiği vize başvuru merkezlerinde kabul etmektedir. Ancak karar verme mercii Belçika konsolosluğudur. Bunun dışında kısa süreli Belçika vizesi almak isteyen vatandaşların bu konuda karar verme yetkisi Belçika konsolosluğu aittir.

Belçika Vize Ücreti Ne Kadar?

Belçika vize ücreti hangi tür vize alınacağına göre farklılık göstermektedir. 6 yaşından küçük çocuklar vize ücretinden muaftır. Belçika konsolosluğu vize başvurularında uzun süreli vizenin tercih edilmesi durumunda vize ücreti farklı olmaktadır. Diğer turistik vizelerde ve kısa süreli vizelerde vize ücreti diğerlerinden daha farklıdır. Vize ücretleri Euro kuru üzerinden alındığı için o günkü Euro kuruna göre işlem yapılır. Dolayısıyla vize ücreti önceden belirlenmiş olması ya da bilinmesi pek mümkün değildir.

Belçika Vize Başvuru Merkezi

Vize başvuruları Türkiye’nin birçok ilinden yapılmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir dışında yaşayan vatandaşlar başvurularını Belçika Ankara büyükelçiliğine yapmalıdır. Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı iller Ankara, Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, İçel, Iğdır, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak’tır. Ayrıca İstanbul başkonsolosluğuna bağlı bulunan iller ise İstanbul, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova’dır. Konsolosluk vize müracaatlarında pasaportun herhangi bir sayfasının yıpranmış veya yırtık olması durumunda vize vermemektedir. Bu nedenle vize başvurularında özellikle bunlara dikkat edilmesi zorunludur.

Belçika Vize Çeşitleri

Vize başvuru çeşitleri;

Belçika aile akraba ziyareti vizesi

Belçika turistik vizesi

Belçika’ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarının ortak evrakların dışında hazırlaması gereken birtakım evraklar bulunmaktadır.

Belçika vizeleri üçe ayrılır.

Tek girişli

Çift girişli

Çok girişli

Aynı zamanda Belçika vizesi yani schengen vizesi iki kategoriye ayrılır.

A tipi vize

C tipi vize

A Tipi Vize

A tipi vize kategorisi schengen ülkelerinden birine girecek olan vatandaşların havalimanında kullanacakları transit vizedir. Bu vize ile schengen dışında bir ülkeden bir başka ülkeye seyahat edecek olan vatandaşların alması zorunlu olan vizedir.

C Tipi Vize

C tipi vize ise vizenin geçerliliğine bağlı olarak schengen ülkelerine seyahat hakkı veren vizedir. Bu vize kısa veya uzun süreli olabilir. Bu vize tercihi yapan vatandaşların seyahatinin amacına göre farklılık gösterir. Bunlar;

Tek giriş

Çift giriş

Çoklu giriş vizesidir.

Tek Giriş Vizesi

Tek giriş vizesi schengen ülkesine seyahat edecek olan vatandaşların sadece bir kez girme hakkı kazandığı vizedir. Schengen ülkesinden vizesi dolmadan dönen kişilerin vize hakkı bitmiş olur.

Çift Giriş Vizesi

Çift giriş vizesi schengen bölgesine 2.kez girilmeye izin veren vizedir. Yani vizenin bitiş tarihine göre schengen bölgesine gidebilir. Oradan başka bir schengen ülkesine geçebilirsiniz. Vize süresince giriş çıkış yapabilirsiniz. Ancak o schengen ülkesinin dışına çıktığınızda vize süresi bittiğinde pasaportta süre bitmemiş olsa bile çıkıştan sonra tekrar o vizeyi kullanamazsınız.

Çoklu Giriş Vizesi

Çoklu giriş vizesi vize sahibinin schengen bölgesine giriş çıkışlarına izin veren vizedir. Bu vize ile schengen ülkesinden başka bir schengen ülkesine gidebilir veya schengen ülkesi olmayan başka bir ülkeye de transit olarak geçebilme izni veren vizedir.

Belçika Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Belçika konsolosluğu vize başvuru taleplerini yoğunluğu ölçüsünde mümkün olduğu kadar tamamlamaya ve sonuçlandırmaya çalışır. Bu süre yaklaşık olarak maksimum 15 iş günü içinde sonuçlanır. Vizenin kaç günde çıkacağı tam olarak bilinmemektedir. Bu tamamen Belçika Başkonsolosluğu’nun yetkisi dâhilindedir. Vize başvuruları yoğunluğuna göre belli dönemlerde daha kısa sürede veya daha uzun sürede sonuçlanmaktadır. Ancak konsolosluğun kapalı olabileceği resmi tatil günleri gibi durumlarda vize süresi daha da uzayabilmektedir. Konsolosluk vize işlemlerini inceledikten sonra çıkış süresini kendisi belirlemektedir.

Belçika Vizesi Ekspres VizeNedir

Belçika vize işlemlerinde bazı durumlarda daha erken turist vizesi olmak koşuluyla 5-7 gün içinde gerçekleştirilebilir. Ancak genel anlamda vize sureleri maksimum 15 günde sonuçlanmaktadır. Bu sebeple böyle bir mağduriyetin yaşanmaması için vize başvurularını 30 gün önceden yapmak kişilerin kendi faydalarına olacaktır. Belçika vize işlemlerinde Express vize uygulaması yapılmamaktadır. Bu uygulama bazı ülkelerde zamandan tasarruf etmek isteyen veya acil giriş yapmak isteyen kişilerin başvurduğu vize başvurusudur. Ancak Belçika'nın Express vize veya acil durum vizesi gibi bir uygulaması bulunmamaktadır. Fakat acil durumun olduğunu bildiren bir evrak ile konsolosluğa mücahit müracaat edilmesi durumunda konsolosluk kendi inisiyatifinde bunu değerlendirebilir en azından bu başvuruyu yapmakta fayda var.

Belçika Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Başvuru Formu

Belçika vizesi almak için öncelikle başvuru sahipleri Belçika vize başvuru formunu doldurarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru formunu İngilizce, Fransızca, Almanca, Felemenkçe dillerinden biri ile doldurmaları ve soruları yanıtlamaları gerekmektedir. Ayrıca seyahatin neden yapıldığını belgelerle başvuru dosyasında bulundurması gerekir. Ayrıca Belçika Başkonsolosluğu’nun vize başvurusu yapan kişinin vize süresi dolduktan sonra Türkiye'ye döneceğine ikna olması gerekir. İkna edici belgelerinde dosya içinde bulunması şarttır. Başvuru formu ıslak imzalı o günün tarihi atılmış ve eksiksiz doldurulmuş olmalıdır.

Vize Başvuru Randevusu

Belçika konsolosluğu vize işlemlerinde randevu almak için öncelikle istenen bütün evrakların eksiksiz ve tam olarak hazırlanmış olması gerekir. İstenilen evraklar için Marina Vize Başvuru Merkezi 'ne danışabilirsiniz. Randevu çağrı merkezinden vize müracaat sürecinde alınmalıdır. Hafta içi pazartesi ve cuma günleri sabahtan öğlene kadar ve saat 13.00 den 14,30 a kadar randevu işlemleri yapılmaktadır.

Vize Başvurusunda Bulundurulması Gereken Ortak Evraklar

Pasaport

Pasaport vize başvurularında en önemli evraklardan biridir. Pasaportun 10 yıldan daha eski olmaması ve kullanım süresinin vize bitiş tarihinden sonra 6 ay daha devam ediyor olması gereklidir. Ayrıca vize işlemi yapıldıktan sonra 2 adet boş sayfasının bulunması gereklidir.

Belçika Vize Başvuru Formu

Belçika vize başvuru formu doldurulduktan sonra, dosya içine önceden alınmış ancak biten pasaportların asılları, 2 adet biyometrik fotoğraf ve ölçüleri biyometrik ölçülerde olmalıdır. 35 x 45 mm ölçülerinde ve arka fonun beyaz olması istenmektedir. Ayrıca fotoğrafın 6 aydan daha uzun süreli olmaması çok önemlidir.

Seyahat Sağlık Sigortası Poliçesi

Seyahat sağlık sigortası poliçesi Belçika konsolosluğunun anlaşmalı olduğu vize merkezleri tarafından temin edilmektedir.

Seyahat İçin Gerekli Olan Ulaşım Ve Konaklama Rezervasyon Bilgileri

Ulaşım ve konaklama rezervasyon işlemlerinin yapılmış olması ve vize başvurusunda rezervasyon belgelerinin bulunması zorunludur.

Banka Hesap Hareketleri

Vize müracaatında bulunan kişinin Belçika'da kalacağı süre içinde harcayacağı 5000 TL’nin altında olmamak koşuluyla bakiyenin banka cüzdanında bulunması ve banka cüzdanının fotokopisi ve bankacı yetkilinin imzası ve kaşesi ile ibraz edilmesi gerekir.

Maaş Bordrosu

Belçika vizesi almak isteyen vatandaşların son 3 aya ait maaş bordrosunun kaşeli ve ıslak imzalı belgesinin başvuru dosyasında bulunması gerekir. çalışanlar için tapu veya araç ruhsat fotokopileri, çalıştığı şirketin antetli kağıdına yazılmış Belçika’ya gidiş ve dönüş süresi içinde izinli olduğunu gösteren belge imzalı ve kaşeli olmak zorundadır. Çalıştığı şirketin imza sirküleri, çalışılan şirkete ait son dönem vergi levhası ve kişinin çalıştığı şirket ticaret sicil kaydının gazete resmi gazete fotokopisi, sosyal güvenlik kurumu belgeleri, vize başvurusunda bulunan kişi sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalıştığını belgelemek zorundadır. Aynı zamanda sosyal güvenlik kurumu giriş belgesi ve çalıştığı güne kadarki hizmet dökümünün dosyada bulunması gerekir.

Nüfus Kayıt Örneği

Nüfus kayıt örneğinin tam vukuatlı olması aile ayrıntılarının yazması zorunludur. Bu belge e-devlet üzerinden barkotlu olarak çıktı alınarak yapılmalıdır.

Belçika Vizesi İle Hangi Ülkelere Giriş Çıkış Yapılabilir?

Belçika schengen ülkeleri kapsamında olduğu için schengen vizesi vermektedir. Schengen vizesi sahipleri ise vizenin onaylanması durumunda schengen ülkelerinin tamamına iriş çıkış yapabilirler. Bu ülkeler Malta, Norveç, Almanya, Fransa, İtalya, Estonya gibi ülkelerdir. Bu ülkelere tek girişli veya çok girişli vize alanlar rahatlıkla bütün Avrupa ülkelerini ziyaret edebilirler. Ayrıca yeşil pasaport sahipleri vize alma zorunluluğu bulunmadığı için 90 günü aşmamak koşuluyla Belçika ve diğer schengen ülkelerine rahatlıkla giriş çıkış yapabilirler.

Belçika Vizesi Randevusu Mülakat Şeklinde Mi Yapılır?

Belçika vizesi başvurularında randevu gününde biyometrik belgelerin oluşturulması sağlanır. Müracaat eden kişi 2 adet biyometrik fotoğrafı yanında bulundurmak durumundadır. Ancak Belçika konsolosluğu bu fotoğrafları geçersiz kılabilir. Orada kendi koşullarında fotoğraf çekmek isteyebilir. Ayrıca el parmak izi alımı randevu günü gerçekleşir. Bunun dışında Belçika konsolosluğu kişiye dilbilgisi ölçümü için sözlü mülakata çağırabilir. Bu diller Felemenkçe, Almanca veya İngilizce dillerinden bir tanesi olabilir. Mülakat yapılmasına karar verildiğinde bunu konsolosluk görevlileri yapar. Bu yarım saatlik bir süre de gerçekleşen bir durumdur. Belçika vize işlemlerinde bazı durumlarda daha erken turist vizesi olmak koşuluyla 5- 7 gün içinde gerçekleştirilebilir. Ancak genel anlamda vize sureleri maksimum 15 günde sonuçlanmaktadır. Bu sebeple böyle bir mağduriyetin yaşanmaması için vize başvurularını 30 gün önceden yapmak kişilerin kendi faydalarına olacaktır.

Vize Başvurularında Ekstra Evrak İstenir Mi?

Belçika vize işlemlerinde genellikle ekstra evrak istenmez. Ancak istenen belgelerin içinde hata olması veya bilgilerde eksik yalan yanlış olması durumunda Belçika konsolosluğu ikna olamadığı zaman ek evrak isteme hakkına sahiptir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için istenen belgelerin orijinal olması, doğru olması ve tutarlı olması beklenir. Belçika konsolosluğu ek evrak isteyebilir.

Vize başvurularıyla ilgili Marina Vize Başvuru Merkezi

Telefon: 0212 530 04 31

Mobil: 0541 963 17 14

Mail: info@marinavize.com

Web: https://www.marinavize.com adresi ve iletişim numaralarından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Marina Vize Başvuru Merkezi (Yetkili Acenta)

Adres: Aksaray Mah. Teceddüt Sok No:19/3 Fatih, İstanbul

Telefon: (+90) 212 530 04 31
Mobil: (+90) 541 963 17 14

Fax: (+90) 212 530 04 31
Mail: info@marinavize.com
Web: https://www.marinavize.com

Belçika Ankara Büyükelçiliği

Adres: Büyükesat, Mahatma Gandhi Cd. No:55, 06700 Gaziosmanpaşa/Ankara

Telefon: (0312) 405 61 66

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI