radyobir
radyobir

"Belge sızıntısı müttefiklerle işbirliğini etkilemeyecek"

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna'daki savaş ve ABD istihbaratının operasyonlarıyla ilgili kamuoyuna sızan belgelerin Washington'la müttefikleri arasındaki işbirliğini etkilemeyeceğini belirtti.

16 Nisan 2023 15:55 | Kategori: ABD

Blinken bu açıklamasını G-7 Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak için Japonya’ya geçmeden önce temaslarda bulunduğu Vietnam’ın başkenti Hanoi’de yaptı.

Blinken, begelerin sızmasının ardından Amerika’nın istihbaratı ve güvenlik işbirliğini koruma konusundaki taahhüdünü netleştirmek için müttefikleriyle irtibata geçtiğini belirtti.

"Benim duyduğum en azından attığımız adımlar konusunda bir takdir” diyen Blinken, "Bu bizim işbirliğimizi etkilemedi, bunu görmedim, duymadım” ifadelerini kullandı.

Amerika’yla müttefiklerinin ilişkisinde belge sızıntısının bir etkisinin olup olmadığı Japonya’da yapılmakta olan G-7 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısında takip edilmekte olan konulardan.

Japonya’nın ev sahipliğindeki toplantıya, Japonya, Amerika, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada dışişleri bakanları katılıyor.

Blinken şüphelinin gözaltında olduğunu hatırlatarak belgelerin güvende olması için ek önlemlerin alınmakta olduğunu da kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, bugüne kadar müttefikler ve ortaklarla işbirliğini etkileyecek herhangi bir cümle duymadığını vurguladı.

Birçok bilgi 100 civarındaki gizli belgenin sosyal medya platformlarına sızmasının ardından kamuoyuna yansımıştı.

Belgelerde Ukrayna’daki savaşta hem Moskova hem de Kiev’le ilgili analizler yer alırken, Amerika’nın bazı müttefikler dahil bazı ülkelerde yürüttüğü istihbarat çalışmaları yer almıştı.

21 yaşındaki şüpheli Jack Teixeira Casusluk Kanunu’nu çiğnemek ve gizli belgeleri bulunması gereken yerden çıkarmakla suçlanıyor.

Savcılar Teixeira’nın belgeleri Discord adlı mesajlaşma uygulamasında paylaştığına inanıyor.

Teixeira Massachusetts Hava Ulusal Muhafız üyesi ve suçlu bulunması halinde uzun bir hapis cezası alabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI