radyobir
radyobir

Beyaz Saray'da sıtma ilacı tartışması

Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro, Corona virüsü kriziyle mücadele görev gücü üyeleri ile arasında, hidroksiklorokin adlı sıtma ilacının hastalığa karşı etkili olup olmadığı konusunda tartışma çıktığını kabul etti.

06 Nisan 2020 21:22 | Kategori: Dünya

Tartışmayı ilk olarak Pazar akşamı haber sitesi Axios duyurmuştu. Axios’ın bildirdiğine göre, Navarro, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci’yle Cumartesi günü bu konuda sert bir tartışmaya girdi.

Navarro, gerekli tıbbi malzemeleri üretmek için devreye sokulan Savunma İmalat Yasası’nın uygulanmasını idare etmek üzere Başkan Donald Trump tarafından atanmıştı.

Fauci ve diğer üst düzey sağlık danışmanları, sıtma ve lupus tedavisinde kullanılan hidroksiklorokinin, Corona virüsüne karşı etkili olduğunu kanıtlamak amacıyla yürütülen sınırlı sayıda çalışmanın, henüz bu yönde yeterli düzeyde veri sağlamadığını savunuyor.

Bilim alanında bir altyapıya sahip olmadığını kabul etse de Navarro ise şimdiye kadar hidroksiklorokin üzerinde yapılan çalışmaların ikna edici sonuçlar verdiğine inanıyor.

CNN televizyonuna konuşan Navarro, tartışmanın Cumartesi günü yaşandığını anlatırken, ‘‘Eğer aramızda anlaşmazlıklar ve tartışmalar olmasaydı Trump yönetimi şu an olduğu gibi güçlü olamazdı,’’ ifadesini kullandı.

Navarro ayrıca 29 milyon tablet ilacın bir depoda durduğunu ve toplantıda Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi’nin (FEMA) salgının yoğun olduğu bölgelere hidroksiklorokin yığmaya hemen başlaması konusunda mutabık kalındığını da kaydetti.

Tartışmanın, Beyaz Saray’ın bilim ve sağlık uzmanlarıyla karar vericiler ya da tıbbi altyapısı bulunmayan diğer danışmanlar arasındaki gerilimi gözler önüne serdiği yorumları yapılıyor.

Başkan Trump da sıtma ilacının Corona virüsü krizinde kullanılabileceğini savunuyor ve Reuters’a konuşan iki yetkiliye göre de federal yetkililere bu konuda baskı yapıyor. Trump, Pazar günkü basın brifinginde de Fauci’ye söz konusu ilaçla ilgili bir sorunun yöneltilmesi üzerine hemen araya girerek, ‘‘Bu soruyu kaç defa yanıtladığını biliyor musunuz? Belki 15 defa,’’ dedi ve Fauci’nin soruyu yanıtlamasına izin vermedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI