radyobir
radyobir

Beyaz Saray - Kongre gerilimi tırmanıyor

ABD'de Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ve Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi arasında Mueller raporunun ardından yaşanan gerilim devam ediyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, eski Beyaz Saray avukatlarından Don McGahn'ı ifadeye çağırmıştı. Trump yönetimiyse McGahn'ın Kongre'den gelen çağrıya meydan okuması talimatını verdi.

08 Mayıs 2019 08:09 | Kategori: Dünya

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesini ve Başkan Trump’ın adaleti engelleyip engellemediğini soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller ile soruşturmada işbirliği yapan Beyaz Saray’ın eski hukuk danışmanlarından Don McGahn’ı ifadeye çağırmış ve bazı belgeleri gözden geçirme talebinde bulunmuştu.

Ancak Beyaz Saray McGahn’ın Temsilciler Meclisi celbine meydan okuma talimatını verdi. Beyaz Saray avukatı Pat Cipollone, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler’a yazdığı mektupta McGahn’a söz konusu belgeleri paylaşmama talimatının verildiğini yazdı. Beyaz Saray avukatı Cipollone, McGahn’ın bu materyaller konusunda hukuki bir hakka sahip olmadığı ve bu belgelerin Beyaz Saray denetiminde olduğunu ve bu nedenle de bu konudaki taleplerin Beyaz Saray’a iletilmesi gerektiğini belirtti.

McConnell: ”Rusya dosyası kapandı”

Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller hazırladığı raporda Trump’ın seçim kampanyası ekibi ve Rusya arasında bir işbirliği olduğunu gösteren bir delil bulunmadığına kanaat getirmiş ancak Trump’ın bazı hamleleriyle adaleti engelleyip engellemediği konusunun ucunu açık bırakarak topu bir anlamda Kongre’ye atmıştı.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’nun çoğunluk lideri Mitch McConnell Senato’da yaptığı konuşmada, Rusya soruşturmasının ve Trump’ın adaleti engelleyip engellemediğine ilişkin dosyanın kapandığını söyledi. Cumhuriyetçi lider, "Özel yetkili savcının raporu açık. Dosya kapandı” ifadesini kulllandı.

McConnell, "Bu partizan felçli ve soluksuz komplu teorilerini nihayet geride bırakabilecek miyiz yoksa bu partizanlığın esiri mi olacağız. Ne yazık ki sorunun yanıtı çok aşikar” sözleriyle de Demokratlar’a tepki gösterdi.

"Başkan’ı korumak için toplu bir çaba var”

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Nancy Pelosi ise McConnell’ın yaptığı açıklamaya "Söylediği doğru değil. Bu dosya kapanmadı” sözleriyle tepki gösterdi.

Senato’nun azınlık lideri Chuck Schumer de McConnell’ın sözlerini "örtbas” olarak niteledi. "Burada Başkan’ı hesap vermekten korumak için toplu bir çaba görüyoruz” sözleriyle Senato çoğunluk liderini eleştirdi. Schumer Trump için "kanun tanımayan başkan” ifadesini kullandı, McConnell’ı da Kongre tarafından açılabilecek olası soruşturmaları şimdiden engellemeye çalışmakla suçladı.

Kongre ve Adalet Bakanlığı arasında tansiyon yüksek

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Adalet Bakanlığı ile Mueller raporunun redakte edilmemiş halinin paylaşılması için de müzakere halinde. Adalet Bakanı William Barr raporun redakte edilmiş halini geçen ay yayınlamış ancak Demokratlar hem raporun tamamını görmek istemiş ve diğer belgelere de erişim izni talep etmişti.

Adalet Bakanı William Barr Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda ifade vermeyi reddetmişti. Temsilciler Meclisi Barr’ı Kongre’ye itaatsizlik ettiği gerekçesiyle zorla ifadeye çağırmak üzere Çarşamba günü oylama yapmayı kararlaştırdı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bu oylama öncesinde son kez bir araya gelecek.

Demokratlar Adalet Bakanı William Barr’ın Mueller soruşturmasının sonuçlarını Trump’ın yararına olacak şekilde kamuoyunu manipüle ettiğini savunuyor.

Adalet Bakanı Barr Mueller’ın raporuna ilişkin kaleme aldığı özet değerlendirmede Trump’ın adaleti engellediğine ilişkin yeterli delil olmadığını savunmuş, Demokratlarsa buna şiddetle karşı çıkmıştı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Nadler Mueller raporunun kamuoyuyla paylaşılan şeklinin Başkan Trump’ın en yüksek düzeyde adaleti engelleme çabası içinde olduğuna ilişkin "rahatsız edici delil ve analiz” sunduğunu sunduğunu savundu.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Kerri Kupec bakanlığın Mueller raporuna ilişkin Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nun taleplerini yerine getirmek için olağanüstü adımlar attığını ancak Nadler’in bu çabalara karşılık vermediğini savundu. Sözcü, Demokratların Mueller raporunun Kongre’ye sunulan halinden daha az redakte edilmiş halini okumayı reddettiğini belirtti.

Demokratlar, Adalet Komisyonu ve daha sonra da Temsilciler Meclisi’nde yapılacak oylama ile Adalet Bakanı William Barr’ı itaatsizlikle suçlayarak Trump yönetimine Kongre’nin yetkilerini devreye sokmaya hazır olduklarının mesajını vermeyi umuyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar Mueller raporunun dışında Trump yönetiminden yetkilileri de ifadeye çağırmış, Trump’ın hem şahsi hem de şirketlerine ait mali kayıtlarına erişim sağlamaya çalışmış ancak çoğu zaman başarılı olamamıştı. Başkan Trump ise ifadeye çağırma celplerine meydan okuyarak bu çabaları engelleyeceğini söylemişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar Mueller raporunun tamamına erişim sağlamak için Adalet Bakanlığı’na dava açabilir ancak böyle bir durumda sürecin aylar ve hatta yıllar alabileceği belirtiliyor. Bazı komisyon üyeleri Barr’ın bilgi sakladığı gerekçesiyle ceza bile alabileceğini öne sürdü. Bazı Demokratlar Trump’a karşı azledilme sürecini de başlatabileceklerini dile getirmişler ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi böyle bir adımın ülkeyi daha da kutuplaştıracağı gerekçesiyle buna sıcak bakmadığının mesajını vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI