radyobir
radyobir

Beyin tümörleri için 100 milyon dolarlık proje

ABD Başkanı'nın talimatıyla başlatılıp 100 milyon dolar kaynak ayrılan 'Beyin İnisiyatifi Projesi', hem beyni daha iyi anlamayı hem birçok beyin hastalığına çare bulmayı hedefliyor.

16 Kasım 2015 07:24 | Kategori: Sağlık

ABD Başkanı Barack Obama, 2.5 yıl önce bilim insanlarına çağrıda bulunarak, faal bir beynin dinamik bir resmini oluşturmalarını, nasıl düşündüğümüzü, öğrendiğimizi ve hatırladığımızı anlamalarını istedi.

Bu çağrı doğrultusunda, ABD Ulusal Çalışma Enstitüsü, Brain Initiative (Beyin İnisiyatifi) Projesi adı altında, algı, hafıza, öğrenme, planlama, duygu ve karmaşık düşünce gibi zihinsel ve davranışsal süreçleri keşfetmek üzere bir çalışma grubu oluşturdu. Projeyle, beynin karmaşık düşünce ve davranışları nasıl ürettiğine dair daha kapsamlı bilgi elde edilmeye çalışılıyor. Bu bilgiler, hâlâ tedavisi bulunmayan Alzheimer, beyin kanserleri, ALS, parkinson, otizm gibi pek çok nörolojik hastalık ve bozuklukların tanı ve tedavisinde ilerlemenin temel rehberi olacak.

TÜRKİYE DE ‘ORTAK’

Proje kapsamında ilk 5 yıllık dönemde ağırlıklı olarak teknolojik gelişmelere yoğunlaşılacak. Bu süreci teknoloji entegrasyonunu amaçlayan safha izleyecek. Projenin Türkiye ortağı Üsküdar Üniversitesi, Türkiye ve Ortadoğu’nun beyin haritasını çıkarmaya çalışacak.


NASA TELESKOPUYLA BEYNE ‘YOLCULUK’

Proje ortaklarından Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Başkanı Dr. Babak Kateb, Hürriyet’e şu bilgileri verdi: "Yüzde 10-20’sini bildiğimiz beyni daha iyi anlamak için çalışmalıyız. NASA’nın yeni galaksiler keşfettiği teleskop teknolojilerini, beyin kanserlerini teşhiste kullanıyoruz. Yeni gelişmeler, kişiye özel, daha akılcı ve etkili tedavileri beraberinde getirecek.”

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI