radyobir
radyobir

Beyin uykudayken de sözcükleri sınıflandırabiliyor

Uykudayken de beynimizin faal olduğunu saptayan bilim insanları, şimdi de uyku sırasında, beynin sözcükleri sınıflandırabildiğini saptadı.

13 Eylül 2014 11:08 | Kategori: Sağlık

Cambridge ve Paris'ten bir grup araştırmacı, deneklere uyanık oldukları sırada bir dizi sözcük verdi. Deneklerin uykudayken de teste doğru yanıtlar vermeye devam ettikleri görüldü. Verilen görev otomatikleştirilmişse, uyku halindeki beynin karmaşık işlevleri yerine getirdiği belirlendi.
Deneklerin hayvan olarak sınıflandırdıkları sözcükleri için sağ, nesne olarak sınıflandırdıkları sözcükler içinse sol ellerindeki düğmeye basmaları istendi. Current Biology adlı dergide yayımlanan habere göre, beynin uyanık ve uyku hallerindeki tepkilerini inceleyen araştırmacılar, deneklerden, söylenen sözcüğün bir hayvan mı nesne mi olduğunu belirtmek üzere düğmeye basmalarını istedi ve elektroensefalografi (EEG) yöntemiyle beyin faaliyetlerini kaydetti.
Böylece sözcüklere verilen yanıtların beyindeki izini sürmek ve her sözcük sınıflandırmasını beyindeki belli bazı hareketlerle ilişkilendirmek mümkün oldu.

Bilinçaltı davranış

Daha sonra deneklerin karartılmış bir odada, gözleri kapalı halde yatmaları ve uykuya dalarken sözcük sınıflandırmasına devam etmeleri istendi.
Denekler uykuya daldığında, beynin sözcükleri sınıflandırmadan önce, anlamını bulmasını sağlamak amacıyla, yeni bir sözcük listesi okundu. Deneklerin beyinlerinde yanıt verme sürecinin, yavaşlamakla birlikte devam ettiği görüldü.
Bu deney sırasında denekler tamamen hareketsiz ve olan bitenden habersizdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI