radyobir
radyobir

Biden'a destek son iki ayda arttı

ABD'de yapılan bir anket, ABD Başkanı Joe Biden'a kamuoyu desteğinin son iki ayda artışa geçtiğini gösterdi.

11 Ağustos 2022 10:18 | Kategori: ABD

Reuters/Ipsos’un dün tamamlanan kamuoyu yoklamasına göre, son dönemde yasama alanında elde ettiği bir dizi zafer sonrası bu hafta Biden’ın performansını onaylayanların oranı yüzde 40’a ulaşarak Haziran ayının başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı

Artışa rağmen bu oran yine de tarihsel olarak bakıldığında bir ABD başkanına düşük bir desteğe işaret ediyor.

Buna karşın Biden’a destek oranındaki son yükseliş ve son üç haftadaki zaferlerinin, Demokratlar’ın, 8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerde Kongre’de çoğunluğu Cumhuriyetçiler’e kaptırma endişelerini azaltabileceği yorumları yapılıyor.

ABD Senatosu geçen Pazar günü, iklim değişikliğiyle mücadele, ilaç fiyatlarını düşürme ve bazı büyük şirketlerin vergilerini arttırma gibi düzenlemeleri içeren önemli bir yasa tasarısını onaylamıştı.

ABD Temsilciler Meclisi'nde de onay alması beklenen "Enflasyonu Düşürme Yasası” adlı tasarıyı Demokratlar, Kasım ayından önce tabandaki heyecanı arttıracağını umduğu büyük bir yasama zaferi olarak görüyor

Biden, dün ABD’deki yarı iletken üretimine sübvansiyon sağlamak ve ABD'yi Çin'in bilim ve teknoloji çabalarıyla daha rekabetçi hale getirme çabalarını arttırmak için bir önemli bir başka tasarıyı da imzalayarak yasalaştırdı.

Dünkü anket, Demokrat olarak kendisini tanımlayan katılımcıların bir ay önce yüzde 69’u Biden’ı onaylarken, bu ay yüzde 78 ile bu onayın arttığını gösterdi.

Ankete göre, bu hafta Cumhuriyetçiler’in sadece yüzde 12'si Biden'ın performansını onayladıklarını söyledi. Bu oran, son haftalarda büyük ölçüde sabit bir seyir izledi.

Biden'ın halktan onay oranı, Mayıs ayında yüzde 36 ile başkanlığının en düşük seviyesine inmişti. Bu oran, geçen Ağustos’tan bu yana, Amerikalılar’ın yüksek enflasyon ve COVID-19 krizinin etkisinden çıkamamış bir ekonomiyle boğuştuğu sırada hep yüzde 50'nin altında kaldı.

Biden'ın en düşük onay oranı, halk arasındaki popülaritesi 2017 yılı Aralık ayında yüzde 33 ile dibe vuran selefi Donald Trump'a yaklaşmıştı.

Reuters/Ipsos anketi, ABD'de çevrimiçi olarak İngilizce yürütülüyor. En son anket, 445 Demokrat ve 357 Cumhuriyetçi dahil toplam 1005 yetişkinden yanıt topladı. Anketin hata payı güven aralığı 4 puan.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI