radyobir
radyobir

Biden: "Bu operasyon sonuncu olmayacak"

Başkan Joe Biden, bu (Cumartesi) sabah düzenlenen ve IŞİD'in Afganistan kolunu hedef alan hava operasyonlarının devam edeceğini açıkladı. Biden ayrıca ABD'nin tahliye operasyonları devam ederken hafta sonu boyunca Kabil Havaalanı'nda düzenlenebilecek yeni terör saldırılarının "kuvvetle muhtemel" olduğunu söyledi.

29 Ağustos 2021 09:45 | Kategori: ABD

Biden'ın açıklamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Pazar sabahından geçerli olmak üzere, Kabil havaalanı çevresinde "kayda değer bir tehdit" olduğu uyarısında bulundu ve tüm Amerikan vatandaşlarına havaalanı çevresinden uzak durması çağrısında bulundu.

Dünkü İHA operasyonuyla ilgili brifing verilen Başkan Biden, "Bu operasyon sonuncu olmayacak. (Kabil havaalanındaki) Bu iğrenç saldırıya karışanları aramaya devam edeceğiz ve bedelini ödeteceğiz." diye konuştu.

Biden ayrıca saldırı sonrası aceleyle tahliye işlemlerine devam etmek üzere havaalanında kalan askerleri cesaretinden dolayı kutladı.

Kabil havaalanına yönelik yeni saldırı olasılığını güçlü bulduğunu söyleyen Başkan, "Komutanlarımız bana, önümüzdeki 24 ila 36 saat arasında yeni bir saldırının kuvvetle muhtemel olduğu bilgisi verdi" dedi ve havaalanında tahliye işlemleri için kalan askerlerin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması talimatı verdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, Amerikan askerlerinin Kabil Havaalanı’ndan çekilmeye başladığını bildirdi.

Pentagon’da yapılan özel brifingde söz alan ABD Kara Kuvvetleri’nden Tümgeneral William Hank Taylor sabah Afganistan’ın Nangarhar ilinde düzenlenen İHA saldırısında iki IŞİD planlayıcısının öldüğünü, birinin de yaralandığını söyledi.Taylor, operasyonda sivil can kaybı olmadığını da sözlerine ekledi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, 31 Ağustos’a kadar çekilme süreci devam ederken havaalanı ve çevresindeki terör tehdidinin hala sürdüğüne ve her an terör saldırısına karşı hazırlıklı olduklarını belirtti.



Yetkililer ayrıca, 14 Ağustos’tan bu yana Kabil havaalanından toplam 117 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

Bugün itibarıyla havaalanında kalan Amerikan askeri sayısının 4 binin altına düştüğü belirtiliyor.

Reuters haber ajansı, Fransa’nın son tahliye uçağının Kabil’den kalktığını bildirdi. Birçok müttefik ülke Afganistan’daki tahliye operasyonlarını tamamladı.



Kabil Havaalanı'nda Perşembe intihar saldırısının düzenlendiği noktada devriye gezen bir Taleban savaşçısı

Öte yandan Taleban’a bağlı savaşçılar son saldırının ardından kalabalıkların bölgede birikmesini önlemek için havaalanı çevresini abluka altına aldı. Bu durum havaalanına girişleri zorlaştırırken, ABD de kendi vatandaşlarından havaalanından uzak durmasını istedi.

11 Eylül 2021'de tamamen sona ermesi beklenen Afganistan savaşı, 20 yılda 2 bin 400'den fazla Amerikan askeri ve onbinlerce Afgan sivilin ölümü, yüzbinlercesinin de evlerini ve ülkeyi terk etmesiyle sonuçlandı. ABD ülkeye trilyonlarca dolar yatırım yaparken, milyarlarca dolar ödeyerek eğittiği 200 bin kişilik Afgan ordusu, ABD birliklerinin çekilmesi sonrasında ilerleyen Taleban güçleri karşısında büyük bir hızla, çoğu zaman savaşmadan dağıldı. Ülke birkaç günde Taleban'ın eline geçerken, Devlet Başkanı Eşref Gani Taleban güçlerinin başkent Kabil'e girdiği 15 Ağustos'ta ülkeyi terk etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI