radyobir
radyobir

Biden'dan ilk basın toplantısı

ABD Başkanı Joe Biden göreve geldikten sonra Beyaz Saray'da ilk basın toplantısını düzenledi. Başkan Biden görevdeki ilk 100 gününde 200 milyon aşılama yapılmış olmasını hedeflediklerini söyledi.

26 Mart 2021 09:55 | Kategori: Dünya

İlk basın toplantısında gazetecilerden soru almaya başlamadan önce kısa bir açıklama yapan Biden, ‘görevdeki ilk 100 gününde 100 milyon aşı’ hedefine planlanan tarihten 42 gün önce ulaştıklarını belirtti, yeni hedefi de 200 milyon aşı olarak açıkladı. Biden, "İddialı olduğunu biliyorum. Başlangıçta koyduğumuz hedefin iki katı. Ama dünyada hiçbir ülke buna yaklaşamadı” dedi.

İşsizlik yardımına başvuranların sayısındaki azalmaya işaret ederek ekonomide ilerleme kaydedildiğini belirtti; ancak hala işsiz olan Amerikalılar’ın bulunduğunu ve daha atılması gereken adımlar olduğunu da ifade etti.

Demokrat Başkan Biden, "Cumhuriyetçiler birlikte çalışmak mı istiyor yoksa ayrıştırıcı siyasete devam mı etmek istiyor buna karar vermeli” diyerek, bireysel silahlanma, iklim değişikliği ve göçmen reformu gibi alanlarda ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçiler’e kendisiyle birlikte çalışmaları çağrısında bulundu. "Tek bildiğim benim ayrıştırmak için değil, sorunları çözmek için bu göreve getirildiğim” dedi.

Meksika sınırındaki durum

Basın toplantısında gazetecilerin ABD’nin Meksika sınırındaki durumla ve aileleri olmadan sınırı geçmeye çalışan çocukların sayısındaki artışla ilgili ısrarlı soruları oldu.

Her yıl başlarında kış aylarında benzer artışların yaşandığını belirten Başkan Joe Biden, göçmen sisteminin bazı unsurlarının lağvedilmesi konusunda kendisinden önceki Başkan Donald Trump yönetimini sorumlu tuttu.

Hükümetin göçmen sistemini yeniden yapılandırmaya çalıştığını belirten Başkan Biden, sınırı ne zaman ziyaret edeceği konusunda bir tarih vermedi.

Biden 2024’te aday olacak mı?

78 yaşındaki Başkan Joe Biden’ın tek bir dönem görevde kalabileceği yönünde bazı yorumlar yapılmıştı. Basın toplantısında Biden’a seçimlerde yeniden aday olmayı planlayıp planlamadığı soruldu.

"Yanıtım evet, yeniden aday olmayı planlıyorum. Beklentim o yönde” diyen Biden, başkan yardımcısı adayı olarak da şu anki yardımcısı Kamala Harris ile yola devam etmeyi düşündüğünü söyledi.

Biden’a karşısında Cumhuriyetçi rakip olarak Donald Trump’ın olmasını bekleyip beklemediği soruldu. Demokrat lider "Cumhuriyetçi Parti diye bir şey olacak mı bir fikrim yok. Sizin var mı?” yanıtını verdi.

Afganistan savaşı

Basın toplantısında ABD’nin en uzun savaşı olarak tarihe geçen Afganistan savaşı da gündeme geldi.

Başkan Biden’a ABD askerlerinin önümüzdeki yıl Afganistan’da olmaya devam etmesinin olası olup olmadığı soruldu.

Biden ABD askerlerinin Afganistan’dan Taleban’la müzakerelerde gündeme gelen 1 Mayıs tarihine kadar çekilmesinin zor olacağını söyledi ancak Amerikan askerlerinin önümüzdeki yıl Afganistan’da olacağını düşünmediğini belirtti.

Biden, "Öyle bir durumun olmasını hayal edemiyorum” dedi.

ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Afganistan’da askeri bulunan ülkelerle Avrupa’da temaslarda bulunduğunu hatırlattı, "Ayrılırsak, bunu güvenli ve düzenli bir şekilde yapacağız” dedi.

Çin’le ilişkiler

Basın toplantısında ağırlıklı olarak gündeme gelen konulardan biri de geçtiğimiz günlerde ilk resmi temasta kameralar önünde gergin anlar yaşayan ABD ve Çin heyeti arasındaki görüşmelerdi.

ABD Başkanı Joe Biden, karşı karşıya gelmek istemediklerini Çin’e net bir şekilde ilettiklerini yineledi; ancak Pekin’le sert bir rekabet öngördüğünü söyledi, Çin’in adil rekabet ve adil ticaret bağlamında uluslararası kurallara uyması gerektiği konusunda ısrarlı olacaklarının da altını çizdi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i Obama döneminde başkan yardımcısı olarak görev yaptığı dönemden iyi tanıdığını belirten Başkan Biden, "Doğasında demokrasi yok ama zeki biri” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Çin Devlet Başkanı ile başkan yardımcısı olduğu dönemde uzun bir mesaisi olduğunu belirterek Çin liderinin demokrasinin bir geleceği olmadığına inandığına kanaat getirdiğini söyledi.

Biden Çin lideri için, "Putin gibi, otokrasinin geleceğin olgusu olduğunu ve demokrasinin bu kadar karmaşık bir dünyada işleyemeyeceğini düşünenlerden" ifadelerini kullandı.

Çin’in dünyada lider ülke olmayı hedeflediğini söyleyen Başkan Biden, kendisi görevdeyken böyle bir şeyin olmasına izin vermeyeceğini belirtti.

ABD Başkanı, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlar’a yönelik muameleyi gündeme getirerek, "Uygurlar’a olanlar ve Hong Kong’da yaşananlara dikkat çekmekten hiçbir zaman geri adım atmayacağız” dedi.

Çin’le görüşmelerde ABD’nin insan hakları, özgürlük ve demokrasi değerlerini ilettiğini belirten Joe Biden, bu konularda uluslararası toplumun geleceğini tartışmak üzere demokrasiler ittifakını ABD’ye davet edeceğini söyledi.

Kuzey Kore gerilimi

ABD Başkanı Biden’a bu hafta başında Japonya yakınlarında füze denemesi yaptığı haberlere yansıyan Kuzey Kore soruldu.

Kuzey Kore’nin en önemli dış politika önceliği olduğunu belirten Biden bu konuda ABD’nin ortakları ve müttefikleriyle istişare halinde olduğunu kaydetti.
Kuzey Kore’nin balistik füze denemelerinin BM’nin 1718 sayılı kararını ihlal ettiğini belirten Başkan Biden, ABD’nin füze denemelerine rağmen Kuzey Kore ile diplomasiye açık olduğunu söyledi; ancak Kuzey Kore’nin gerilimi tırmandırması halinde karşılık verileceği konusunda da uyarıda bulundu.

ABD Başkanı Kuzey Kore ile diplomasinin nükleer silahlardan vazgeçmesine yönelik çabaların sonucuna bağlı olacağını da kaydetti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI