radyobir
radyobir

Biden danışmanlarıyla bir araya geldi

ABD'de 3 Kasım seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre "seçilmiş başkan" ilan edilen Joe Biden, geçiş dönemi danışmanlarıyla bir araya geldi. Biden, 20 Ocak'taki yemin töreninin ardından federal hükümeti devralmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

12 Kasım 2020 09:56 | Kategori: Dünya

Biden, federal hükümet kurumlarının devralınması sürecine yardımcı olacak danışmanları belirledi. Salı günü yaptığı açıklamada Biden, 26 Kasım Şükran Günü tatili öncesinde bazı önemli atamaları açıklayabileceğini bildirmişti.

Başkan Donald Trump, seçimlerin ardından yenilgiyi kabul etmemiş ve özellikle seçimlerin başa baş gittiği kilit eyaletlerde bir dizi dava açmıştı.

Trump, oy verme ve oy sayımı işlemlerinde yolsuzluk ve usulsüzlükler yapıldığını öne sürüyor. Trump, davalar sonucunda seçim sonuçlarının lehine dönmesini ve Beyaz Saray’da ikinci dönemde de kalmaya devam etmeyi umuyor.

Ancak şimdiye kadar Trump ve ekibinin açtığı davaların hemen hepsi reddedildi. Mahkemelerde henüz sonuçlanmamış davalar da var. VOA’nın konuştuğu seçim uzmanları Biden’ın seçim zaferinin geri dönüşü olmayacağı görüşünde.

Resmi olmayan sonuçlara göre Biden başkan olmak için gerekli 270 Seçici Kurul üye sayısından fazlasını kazandı.ABD’de seçim sonucu halk oylamasına göre değil Seçici Kurul delege oylarına göre belirleniyor. Her eyalet nüfus yoğunluğuyla orantılı sayıda delegeye sahip. Eyaletlerde çoğunluğu kazanan parti o eyaletin delegelerinin oylarını da kazanmış oluyor. Biden Georgia ve Arizona’daki oy sayımında da önde görünüyor. Bu iki eyaleti de kazanması durumunda Biden’ın kazandığı Seçici Kurul üye sayısı 306, Trump’ın kazandıklarıysa 232 olabilir.

Biden’ın geçiş süreci danışmanları listesi, yönetiminin görevi devraldığı ilk günlerde karşılaşacağı zorluklara hakim, alanında uzman isimlerle dolu.

Savunma Bakanlığı geçiş sürecinin ele alınmasına Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Güvenlik Programı Başkanı Kathleen Hicks liderlik edecek.

Dışişleri Bakanlığı’nın devralınmasına Dışişleri Bakanlığı’nın Afrika’dan sorumlu eski bakan yardımcılarından Linda Thomas-Greenfield yardımcı olacak. KeyBank yöneticilerinden Don Graves Maliye Bakanlığı’nın devralınması sürecine,Schmidt Futures Vakfı ekonomik araştırma kıdemli yöneticisi Martha Gimbel ise Ekonomik Danışmanlar Konseyi’ni devralınması sürecine yardım edecek.

Biden Delaware eyaletinin Wilmington kentinde geçiş süreciyle ilgili çalışmalarını sürdürürken, Başkan Donald Trump, Muharipler Günü’nde başkent yakınındaki Arlington Ulusal Mezarlığı’nı ziyaret etti. Bu, Trump’ın seçim yolsuzluklarıyla ilgili iddiaları ortaya atmasından bu yana kamuoyu önüne ilk çıkışı oldu.

Trump, seçimlerle ilgili şikayetlerine Cumhuriyetçiler’in iddialarını destekler nitelikteki iletilerini Twitter üzerinden paylaşarak devam ediyor.

Ancak Reuters/Ipsos tarafından Salı günü yayınlanan bir anket Amerikalılar’ın neredeyse yüzde 80’inin Biden’ın hakkıyla seçimi kazandığı görüşünde olduğunu ve böyle düşünenlerin neredeyse yarısının da Cumhuriyetçi olduğunu ortaya koydu.

Biden Salı günü düzenlediği basın toplantısında Trump’ın yenilgiyi kabul etmemesinin utanç verici olduğunu söylemiş ve bunun Başkan’ın mirasını olumsuz etkileyeceği görüşünü dile getirmişti.

ABD seçimlerinde Seçici Kurul üye oyları belirleyici olsa da Biden, resmi olmayan sonuçlara göre halk oylamasında da Trump’ın yüzde 3,2 puanla; yani 5 milyon oyla önünde yer alıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI