radyobir
radyobir

Biden'ın 1915 açıklamasına tepki

ABD Başkanı Joe Biden, 1915'te Ermenilere yönelik gerçekleştirilen katliamı yine "soykırım" olarak niteledi. Türkiye'den bu açıklamaya tepki geldi.

25 Nisan 2022 11:03 | Kategori: Dış Politika

Amerika Birleşik Devletleri ABD) Başkanı Joe Biden, 1915’te Ermenilere yönelik gerçekleştirilen katliamı bu sene de "soykırım" olarak niteledi. Biden yazılı mesajında 24 Nisan'ın soykırımın başladığı tarih olduğunu belirterek, "Bugün, sınır dışı edilen, katledilen ya da yok etme kampanyasında ölüme yürütülen 1,5 milyon Ermeni'yi anıyoruz" ifadesini kullandı. 

Biden'ın açıklamalarına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter’den yaptığı paylaşımda, Ukrayna savaşı kapsamında süren soykırım tartışmalarını hatırlatarak, "Bazı batılı liderler son günlerde 'soykırımın' ancak mahkeme kararıyla tespit dilebileceğini savunuyor. Doğru! Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için 'soykırım'” kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir. Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan 1915 olayları için 'soykırım' kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir" diye yazdı.


Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada 1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliğinin bulunmadığı belirtildi. Açıklamada ABD Başkanı’nın ilk olarak geçen yıl telaffuz ettiği tanımlamanın bugün yeniden kullanılması da "hatada tekrar" olarak yorumlandı ve "tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımların ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetli olduğu" ifadesine yer verildi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik Biden'in açıklamasına Twitter hesabından cevap verdi. Çelik, ABD Başkanı'nın sözlerinin "tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun" olduğunu söyleyerek, "Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz" dedi. Çelik, "Üstelik Başkan Biden’in açıklaması Ermenistan’la yürümekte olan normalleşme sürecini sabote eder niteliktedir. Dar ve ufuksuz siyasi yaklaşımlar sadece husumet lobisine hizmet eder. Barışa, diyaloğa ve tarihin doğru anlaşılmasına hizmet etmez" ifadesini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI