radyobir
radyobir

Biden Kürtaj Hakkı Kararnamesini imzaladı

ABD Anayasa Mahkemesi'nin ülke genelinde kürtajı yasal hale getiren 1973 tarihli Roe v. Wade kararını geri çevirmesinin ardından, Başkan Joe Biden, ülke genelinde kadınların kürtaj haklarını korumak için bir kararname imzaladı.

09 Temmuz 2022 09:59 | Kategori: ABD

Kararname, ana hatlarıyla kürtaj yaptıran kadınların karardan sonra karşılaşabilecekleri bazı olası cezaları hafifletmeyi amaçlıyor. Bununla birlikte, kararnamenin ülke çapında kürtaja erişimi güvence altına alma kapasitesi sınırlı kalıyor.


Biden, Adalet ve Sağlık Bakanlıkları'na kadınların ülke genelinde izinli kürtaj ilaçlarına erişimlerinin ya da kürtaj hizmetine erişmek için eyaletler arası seyahatlerinin kısıtlanması çabalarıyla mücadele etmeleri talimatını verdi.

Kararname ayrıca kürtaj hizmetlerinden faydalanmak isteyen kadınları korumak amacıyla federal dairelerin sağlık hizmeti sunanları ve sigorta şirketlerini yetkililerle hasta bilgilerini ne zaman paylaşmaları gerektiği konusunda eğitmelerini içeriyor.

Biden ayrıca ekibine eyaletlerin kürtaj kısıtlamaları karşısında kadınlara ve sağlık hizmeti sağlayanlara ücretsiz yasal danışmanlık sağlayacak gönüllü avukatlar bulmaları talimatını verdiğini bildirdi.

Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından kürtaja getirilen katı sınırlamalar veya topyekün yasakların yürürlüğe girdiği bir düzineden fazla eyalette kürtaja erişimin yeniden sağlanması için Kongre'den karar geçmesi gerekecek.

Kadınlara ''oy verin'' çağrısı

Biden, kadınlara Kasım ayında Kongre ara seçimlerinde oy kullanmaları çağrısı yaptı ve bunun Anayasa Mahkemesi'nin kararını geri çevirmenin en hızlı yolu olacağını söyledi. Biden, Kongre'de büyük Demokrat çoğunluğa sahip olmanın kürtaj haklarını koruyan bir yasanın geçirilebilmesi için önemli olduğuna vurgu yaptı.

Biden, ''Mahkemenin ya da Cumhuriyetçiler'in Amerikalı kadınların gücü hakkında en ufak bir fikri olduğunu sanmıyorum'' dedi. "Şahit olduğumuz şey anayasal bir yargı değil, ham siyasi gücün kullanılmasıydı'' diyen Biden, "Cumhuriyetçi Parti’nin aşırılıkçı unsurlarıyla birlikte çalışan kontroldan çıkmış bir Anayasa Mahkemesi'nin özgürlükleri ve kişisel özerkliğimizi elimizden almasına izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.

26 Haziran 2022 - ABD Anayasa Mahkemesi'nin federal kürtaj hakkını güvence altına alan yarım asırlık yasayı iptali mahkeme önünde protesto edildi

Biden, ''Umudum kadınların seçime rekor sayıda katılımda bulunarak mahkeme tarafından kendilerinden alınan hakları geri istemeleri'' diye konuştu.

Biden ayrıca Cumhuriyetçiler'in ara seçimlerde kontrolu ele geçirmeleri durumunda ülke genelinde kürtaj yasağını geçireceklerini belirttikleri uyarısında bulundu, ancak başkan olduğu sürece böyle bir tasarıyı veto edeceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi 24 Haziran'daki kararında ülke genelinde kürtaj hakkını kaldırmış ve bu tıbbi prosedüre izin verip vermeme ya da sınırlarını belirleme konusunu eyaletlere bırakmıştı. Demokrat Biden ise partisinden bazılarının konuyla ilgili hızlı harekete geçmediği eleştirilerine maruz kalmıştı.

Gelecek aylarda bir düzine daha eyaletin kürtaja kısıtlamalar getirmesi bekleniyor.

Öte yandan Beyaz Saray Cinsiyet Politikaları Konseyi Başkanı Jennifer Klein, Biden yönetiminin kürtaj hakları konusunda sağlık acil durumu ilan etmeyi hala değerlendirdiğini söyledi. Klein, ''Her şeyi değerlendiriyoruz, bu da kesinlikle masada'' diye konuştu.

Sağlık acil durumunun, Sağlık Bakanlığı'na hastaların yaşadıkları eyaletten bağımsız olarak hayati önem taşıyan kürtaj hizmetini almalarına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI