radyobir
radyobir

Biden ve Xi'den karşılıklı iyi niyet gösterisi

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dün başlattıkları görüşmede dünyanın en güçlü iki ekonomisinin liderleri olarak iki ülke arasında çatışma çıkmaması konusunda tüm dünyaya karşı kendilerini sorumlu hissettiklerini belirttiler.

16 Kasım 2021 07:09 | Güncelleme :16 Kasım 2021 07:57 | Kategori: Dünya

Biden, "Bana öyle geliyor ki, ABD ve Çin'in liderleri olarak bizim sorumluluğumuz ülkelerimiz arasındaki rekabetin, bilinçli ya da bilinçsiz şekilde çatışmaya evrilmemesi" dedi ve ekledi, " Yalnızca doğrudan, basit rekabet".

Biden'a "eski bir arkadaş" olarak hitap eden Xi, iki tarafın da karşılaştıkları sorunların çözümünde aralarındaki iletişim ve işbirliğini artırmak için çabalaması gerektiğini söyledi.

Çevirmen aracılığıyla konuşmasını gerçekleştiren Xi, "Dünyanın en büyük iki ekonomisi ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olarak Çin ve ABD'nin aralarındaki iletişim ve işbirliğini artırması gerekiyor" dedi.

Biden, insan hakları ve Hint-Pasifik bölgesinde başka sorunlar da dahil olmak üzere endişelerin odağındaki konuları gündeme getireceği taahhüdünde bulundu ve Xi'ye "biz birbirimize karşı hiçbir zaman o kadar da resmi olmadık" dedi.

Video konferans yöntemiyle TSİ 0346'da başlayan görüşmelerin başlangıcına küçük bir basın grubu da dahil edildi. Ardından basına kapalı bölüme geçildi. ABD'li yetkililer görüşmenin birkaç saat sürebileceğini belirttiler.

Biden ve Xi, Biden'ın başkan olmasından bu yana yüz yüze bir görüşme gerçekleştirmedi. İki liderin son konuşması Eylül ayında telefon aracılığıyla gerçekleşmişti.

ABD ve Çin arasında koronavirüs salgınının ortaya çıkışı, ticaret ve rekabet kuralları, Çin'in artan nükleer silahlanması ve Tayvan üzerinde artırdığı baskı da dahil olmak üzere birçok konuda görüş ayrılığı bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI