radyobir
radyobir

Biden'dan kanserle mücadele adımı

ABD Başkanı Joe Biden, kansere bağlı ölümleri azaltmak amacıyla başlatılan eski bir girişimi yeniden canlandırdı. 2018 yılında Barack Obama'nın başkan yardımcısıyken, yönetimin 'Cancer Moonshot' adlı programına liderlik eden Biden, bu programla kanser araştırmalarına finansman sağlamıştı.

13 Eylül 2022 07:51 | Güncelleme :13 Eylül 2022 10:01 | Kategori: ABD

Girişimi yeniden canlandırma kararı alan Biden, yeni hedefini de kanser kaynaklı ölüm oranını 25 yıl içinde yüzde 50 oranında azaltmak olarak açıklamıştı. Daha fazla tedavi seçeneğini de hedefleyen program aynı zamanda kanserin teşhisi ve önlenmesini de amaçlıyor.

2015'te büyük oğlu Beau'yu beyin kanserinden kaybeden Biden, Şubat ayında Beyaz Saray'da eşi Jill ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte yaptığı açıklamada, "Başkan yardımcısıyken kendimi bu mücadeleye adadım. Hiç şüpheniz olmasın, şimdi başkan olduğum için bu, Beyaz Saray'ın önceliği" demişti.

Biden, genetik mutasyonların neden olduğu 200 farklı kanser türü olduğunu ve hastalığın Amerika'da kalp hastalığından sonra hala "ikinci" ölüm nedeni olduğunu dile getirmişti.

Kanserle mücadele programının iki partili olacağını, tüm ülkeyi ve halkı birleştirecek bir adım olduğunu dile getiren Biden, bilimadamlarına da ''Elinizden geldiğince verileri paylaşın'' çağrısında bulunmuştu.

"Cumhuriyetçi veya Demokrat olmanız kanserin umurunda değil"

Eski ABD başkanlarından John F. Kennedy’nin Amerikalılar’ı uzayın keşfine öncülük etmeye çağıran konuşmasının 60’ncı yıldönümü dolayısıyla bugün Boston'daki John F. Kennedy Kütüphanesi'nde yaptığı konuşmada Biden, "Cumhuriyetçi veya Demokrat olmanız kanserin umurunda değil" dedi.

Biden, eski başkan Kennedy’nin aya ulaşma hedefi ile önümüzdeki 25 yıl içinde kanser kaynaklı ölüm oranlarını yarıya indirme hedefi arasında bir paralellik kurdu.

Bugün kanserle mücadele için uzun vadeli bir hedef koyduğunu dile getiren Biden, bu hedefin Amerika’nın tıpkı aya ulaşmak için yaptığı gibi çalışıp, zekasını harekete geçirerek bu kez kanser hastalıklarını tedavi etme hedefinde olduğunu söyledi.

Biden bu kapsamda, yeni kanser tedavileri oluşturma ve kanserden kaynaklanan ölüm oranını düşürme girişimini teşvik ederken, ABD biyoteknoloji endüstrisine daha fazla devlet desteği sağlamaya yönelik bir dizi Başkanlık Kararnamesi imzaladı.

Biden, araştırmanın, kanseri önlemeye yönelik bir aşı veya kanseri yıllık muayenelerdefiziksel olarak tespit edebilecek bir kan testi de dahil olmak üzere tıbbi buluşları tetikleyebileceğini söyledi.

Hedef Amerika'da üretim

Biden yönetimi yetkilileri söz konusu Başkanlık Kararnamesi'nin, federal hükümetin yeni gıdalar, gübreler ve tohumlar üretmek ve madencilik faaliyetlerini daha verimli hale getirmek için mikropların ve diğer biyolojik olarak türetilmiş kaynakların kullanımı için doğrudan finansman sağlamasına izin verdiğini söyledi.

Biden da kararın, federal hükümeti Amerika’da icat edilen biyoteknolojilerin Amerika’da üretilmesini sağlamaya yönlendirdiğini dile getirdi.

Biyo-üretim, bitkilerden elde edilen veya yeniden yapılandırılmış bağışıklık hücreleri kullanılarak kanser tedavileri oluşturmak için kullanılıyor.

Beyaz Saray, ne kadar paranın sağlanacağı, bu paranın kaynağı veya nasıl tahsis edileceği konusunda herhangi bir ayrıntı vermedi. Bu konuda Çarşamba günü Beyaz Saray’da yapılacak zirvede daha fazla ayrıntı paylaşılması bekleniyor.

ABD federal hükümeti, Ulusal Sağlık Enstitüsü, ABD Tarım Bakanlığı ve diğer kurumlar aracılığıyla biyoteknoloji araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) için halihazırda bir fon sağlıyor. ABD'de Ar-Ge için ayrılan fonun gayri safi yurtiçi hasıladaki oranı, 1950'lerdeki zirveden bu yana düştü. Biden, bu eğilimi tersine çevirmeyi taahhüt etmişti.

Potansiyel uygulamalar, Yenilenebilir Enerji Grubu tarafından üretilen biyodizel yakıtlardan Pfizer-BioNTech tarafından yapılan COVID-19 aşılarına veya Corteva Inc tarafından üretilen genetiği değiştirilmiş tohumlara kadar uzanıyor.

Sağlık için Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi devrede

Biden ayrıca uzun süredir bilim danışmanı olan ve en son biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks'te görev yapan Doktor Renee Wegrzyn'i ABD hükümeti tarafından işletilen bir biyomedikal araştırma grubu olan Sağlık için Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi’nin ilk başkanı olarak atadı.

Biden'ın oğlu Beau, 2015 yılında 46 yaşında beyin kanserinden ölmüştü. Başkan bu projeye olan tutkusunun bu durumdan kaynaklandığı ifade ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI