radyobir
radyobir

Bioprinting yoluyla böbrek geliştirilecek

Rusya'da 3 boyutlu ilk bioprinteri geliştirmiş uzmanlar, gelecek yıl 3 boyutlu bioprinterden çalışan organın çıkacağını belirtiyorlar. Kalkanbezidir bu organ. Bilimciler, Rusya'da geliştirilmiş bioprinterin dünyada en yetkin olduğunu savunuyorlar.

11 Ekim 2014 08:27 | Kategori:

Her yıl dünyada organ nakline muhtaç olan hastaların yüzde 25-i ameliyatı beklerken ölüyor. Günümüzde dinamik olarak gelişen rejeneratif tababet donörlüğe bir alternatif olabilir. 3 D bioprinting rejeneratif tababetin bir dalıdır.
3 boyutlu bioprinting teknolojisi gereğince organlar bioprinterle sözün tam manasıyla basılacak. Rus bilimci Vladimir Mironov 2003-te bu teknolojiyi geliştirdi. Bunun üzerine dünyada bioprinting yoluyla organları meydana getirmek icin çalışan bilimciler topluluğu oluşturuldu. Daha şimdiden bu çalışmalar olumlu sonuçları verdi. Örneğin doğal ya da suni bir maddeden organın 3 boyutlu modeli oluşturma ve bioprinter aracılığıyla canlı hücrelerle doldurma teknolojisi geliştirildi. Bu oluşuk sonradan bağdokusu halini alıyor. Vladimir Mironov, uygulanması için yalnızca canlı hücreler lüzumlu olan biopriniting yani biyobaskı teknolojisi geliştirdi. Başkanlık ettiği laboratuvarda bu teknolojinin uygulanması icin gereken tip bioprintin denemeleri yapılıyor.
Canlı hücreler,daha doğrusu küre biçimli hücreler bioprinter için bir çeşit mürekkeptir. Bu hücrelerin bileşmeleri sonuçunda 3 boyutlu sık bir doku oluşur. Hidrogel bioprinterde kağıt görevi yapıyor. Printerle püskürtülen hidrogel üzerine küre biçimli hücreler yerleştiriliyor. Organ, önceden yapılmış bilgisayar modeline göre basılıyor ve olgunlaşmak için bioreaktöre konuluyor.
Oluşturulmuş organları damarlarla donatmak, en zor bir şeydir. Rus uzmanları büyük ve küçük damarlardan başka kılcal damarları da bioprinting yoluyla oluşturmayı becermiştir. Oluşturulmuş organın damarlarla birleştirilmesi kalıyor.
Vladimir Mironov’un kanısına göre, bioprinting teknolojisi organ naklinin tüm sorunlarına çözüm getirmek imkanını veriyor. Dorönlere ihtiyaç olmayaçak, bioprinting teknolojisinin ürünü organ hastanın hücrelerinden oluşturulmuş olacağı için,reddedilmeyecek.
Rusya’da 3 boyutlu bioprinter geliştirme çalışmaları yalnızca 6 ay sürdü. Vladimir Mironov,dünyanın en iyi bir bioprinteri olduğunu söyliyor. Çünkü değişik tip hücreleri birleştirmekle ve değişik tip hidrogel kullanmakla çalışabilir.
Vladimir Mironof ve meslektaşları bioprinting yoluyla çalışan kalkanbezi gelecek yılın 15 martına kadar oluşturmayı planlıyor. Gerçi insanın değil farenin kalkanbezi söz konusudur. 2018 yılına kadar da çalışan böbrek oluşturma teknolojisi uygulamaya başlamayı istiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI