radyobir
radyobir

Bir iPhone karşılığı casusluk

ABD Başsavcılığı, Dışişleri Bakanlığı çalışanı Candace Marie Claiborne'i Çin istihbaratı adına çalışmakla suçladı. Pekin'e gizli bilgi sızdırdığı iddia edilen Claiborne'in, iş arkadaşının yardımıyla FBI'nın soruşturmasını engellemeye çalıştığı ve sorguda yalan söylediği belirtildi.

31 Mart 2017 05:11 | Kategori: Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı çalışan Claiborne'in çok gizli bilgilere erişime sahip olduğu bildirilirken, Çin istihbaratından para ve hediye aldığı ileri sürüldü. ABD Başsavcı Yardımcısı Mary B. McCord, "Claiborne, görevini ve gizli diplomatik verilere erişimini kişisel çıkar için kullandı" diye açıkladı.

​Kadının, göreve başladığı 1999 yılından bu yana en az 2 kez Çin istihbaratıyla temasa geçtiği ama bu konuda bilgi vermediği ifade edilirken Çinlilerin son 5 yıl içerisinde Claiborne ve aile fertlerinin hesaplarına on binlerce dolar yatırdığı, iPhone ve dizüstü bilgisayar hediye ettiği, yurtdışı gezileri, restoran ziyaretlerini ve Çin moda okulundaki eğitimini finanse ettiği kaydedildi.

ÇİNLİLERLE İLİŞKİLERİNİ REDDETTİ

Çin istihbaratından aldığı rakamlar da açıklandı. Örneğin, ABD hükümetinin Pekin'le ilişkilerin analizini içeren belge için 2 bin 480 dolar gibi cüzi bir miktar alınmış.

FBI'ın Çin'le olan temaslara ilgi duyduğunu öğrenen Dışişleri çalışanı, e-postaları dahil tüm delilleri silmeye çalıştı, sorguda da Çinlilerle bağlantıyı reddetti.

​ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Claiborne'a yardım eden bir kişinin daha olduğu aktarılırken kimliğinin henüz bilinmediği kaydedildi.

Suçlu bulunması durumunda 25 yıl hapis cezasına çarpıtılabilecek kadın suçunu itiraf etmeyi reddediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI