radyobir
radyobir

Bir Meydan Öyküsü Beyazıt

Yazan: Sevince Bayrak Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

04 Eylül 2019 12:40 | Kategori: Okudukça

Sevinç Bayrak’ın, Büyük Konstantin devrine kadar uzanan kadim bir tarihi bulunan Beyazıt Meydanı’nın (önce Forum Tauri, sonra Forum Theodosius) öyküsünü kaleme aldığı Bir Meydan Öyküsü Beyazıt adlı eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Bayrak, hem tarihsel süreciyle hem de modern kentte uzunca süre oynadığı merkezi rolle, İstanbul ile özdeşleşmiş meydanlardan biri olan Beyazıt meydanı öyküsü için 1914-1964 yıllarını seçiyor. Eserde elli yıllık süreç ve kentin bütününe göre sınırları belli bir mekândan yola çıkarak Beyazıt Meydanı’nın başından geçenler üzerinden bir kent öyküsü paylaşılıyor.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e bir meydana yüklenen işlev ve değerlerin değişim sürecini titiz bir arşiv çalışmasına dayanarak izleyen yazar, "kamusal alan”ların belirlenmesinde iktidarlar ve ideolojiler kadar, gündelik yaşamın çok çeşitli aktörlerinin de rol oynayabildiğini gösteriyor.

Beyazıt Meydanı’nda yaşanan değişimi farklı taraflarıyla, yazarları, mimarları, valileri, belediye başkanları, şoförleri, esnafı, öğrencileriyle bir arada okuyarak, kentin sesini duymaya ve duyurmaya çalışan bu özgün eser, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI