radyobir
radyobir

İdlib'e top atışına başladık!..

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından İdlib'e Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek amaçlı top atışı yapıldı.

08 Ekim 2017 09:14 | Güncelleme :08 Ekim 2017 13:42 | Kategori: Dış Politika

ÖSO'ya destek amacıyla Suriye'nin İdlib kentine fırtına obüslerinden 4-5 atış yapıldı.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk askerlerinin sınırda Tahrir el Şam’la çatışmaya girdiğini öne sürdü.

Rusya, Türkiye ve İran'ın ortak kararı sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde gerçekleşecek operasyon için hazırlıklarını hızlandırdı. Askeri birlikleri İdlib’e götürecek araçlar ile güvenliği sağlayacak tank ve hava savunma sistemlerinin sınıra sevki tamamlandı. Kayseri Komando Tugayı’ndan birlikler de sınıra konuşlandırıldı. Türkiye, Rusya ve İran, eylül ayında Astana’da, çatışmasızlık bölgesine 500’er asker gönderme konusunda uzlaşmıştı. Buna göre Rusya, İdlib çevresinde, Türkiye ise kent merkezinde güvenliği sağlayacak.



İDLİB'TE ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ İÇİN KARAR, ASTANA'DA ALINDI

Rusya, Türkiye ve İran'ın Kazakistan'ın başkenti Astana'da eylül ayında gerçekleştirilen 6. Astana toplantısında, Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib ili çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Mutabakata göre, Türkiye'nin İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı. Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran İdlib’teki çatışmasızlık bölgelerinde kurulacak gözlemci noktalarında 500’er asker göndermeyi uygun bulmuşlardı.

PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİNİN ARDINDAN TÜRK ASKERİ İDLİB'E GÖNDERİLMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi ve çatışmasızlık bölgesine dair görev paylaşımı yapılmasının ardından Kayseri 1. Komando Tugayı, İdlib'e asker göndermişti.

Daha önce de Fırat Kalkanı Harekatı'nda Kayseri 1. Komando Tugayı, El Bab’ın IŞİD'den temizlenmesinde önemli rol oynamış, 500’den fazla komando El Bab’a gönderilmişti.

Askerleri İdlib’e götüren zırhlı personel taşıyıcılar ile farklı tip zırhlı ve paletli araçların sınır hattına sevkiyatı geçen hafta tamamlanmıştı. Aralarında kaideye monteli Stinger füzeye sahip alçak irtifa hava savunma sistemi Atılgan’ların da bulunduğu araçların sevkiyatından sonra, Kayseri Komando Tugayı’na bağlı askerler de önceki gün sınır hattına sevk edilmişti. Özel kuvvetlerden bir ekip de daha önce Suriye’ye geçerek İdlib’de görev yapılacak yerleri belirlemişti. Türk gözlemci kuvvetin görev yerleriyle ilgili Rusya ile de teknik çalışmalar yapılmıştı.

İDLİB, SURİYE'DE TSK'NIN 3. HAREKATI OLACAK

Türk askeri Suriye’de çatışmaların başlaması sonrasında İdlib’den önce iki kez Suriye’ye giriş yaptı. Türk askeri Süleyman Şah türbesinin bulunduğu yerin IŞİD'in hakimiyetine geçme tehlikesinin artması üzerine 22 Şubat 2015’de 'Şah Fırat' operasyonu ile türbeyi Türkiye sınırı yakınındaki Suriye Eşmesi’ne taşıdı. 24 Ağustos 2016’da ise, Suriye sınırında Azez-Cerablus hattını ve El Bab’ı IŞİD'den temizlemek için Fırat Kalkanı Harekâtı yapıldı.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Çavuşoğlu, gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yaptığı telefon görüşmesinde Kuzey Irak, Suriye ve İdlib’i konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, bazı konsolosluk meselelerini de görüştüklerini aktardı. Çavuşoğlu, "Zaten Rex Tillerson ile her on günde bir değişik konuları görüşüyoruz. İyi bir diyaloğumuz var. İran Dışişleri Bakanı ile de görüştük. İdlib’deki durumu takip ediyoruz” diye konuştu.

"İdlib’de Türk askerinin durumu nedir” sorusuna Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"Biz Astana’da bir mutabakata vardık. Bu bölgelerde çatışmayı önlemek istiyoruz. Yani çatışmasızlıklar bölgesi ya da gerginlikleri azaltıcı bölge. Tabii burada belli bölgelerde Rus, İranlı gözlemleciler olacak, İdlib içinde de bizim gözlemciler olacak. Elbette İdlib içinde bizim gözlemcilerimiz de güvenli olan yerlerde olacak ki herhangi bir risk olmasın. Çünkü herkesin garantörlüğü var. O nedenle yani İdlib’de zaten ağırlıklı olarak Özgür Suriye Ordusu ve Halep’ten gelen siviller var ama her yerde olduğu gibi bu bölgede de radikal unsurlar vardır. Rusya’ya ve diğerlerine de söyledik, ‘havadan gelişi güzel bombalama yapmayın çünkü siviller de ölüyor.’ Varsa bir yerde terörist onun tespit edilip, onunla mücadelenin yapılması lazım. Svilleri ya da ılımlı muhalefeti gelişgüzel bombalamanın bir faydası yok hatta oradaki insani yardımı ulaştıran bazı örgütlerin de temsilcilerin yaralandığını da bugün bana Rex Tillerson söyledi. Amacımız, çatışmaları tamamen önlemek ve siyasi süreci kolaylaştırmak. Astana bir yerde güven artırıcı önlemler için, çatışmaların, durdurulması için bir platform ama amacımız şimdi Cenevre sürecin canlandırmak. De Mistura da bunun için çalışıyor. Biz de kendisine destek veriyoruz. (İdlib’e, ÖSO’ndan gelecek istihbarat paylaşımına göre mi gireceğiz) Arazideki, sahadaki durumu istihbaratımız ve askerimiz birlikte değerlendirecekler. Ona göre adımlar atılacak.”



İDLİB'E İNTİKAL

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı.

İntikalin yapılacağı İdlib'in sınır komşusu Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde askeri hareketlilik sürüyor. 

Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen yaklaşık 30 araçlık zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de sınır karakollarına sevk edildi.

Araçların tırlardan indirildiği mahallelerde vatandaşlar, "En büyük asker bizim asker", "Şehitler ölmez vatan bölünmez şeklinde" sloganlar attı. 

Vatandaşların alkışları arasında askeri araçlar sınır birliklerine doğru hareket etti.

Türkiye, Rusya ve İran'ın Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirdiği toplantılarda, Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib ili çatışmasızlık bölgesi ilan edilmişti. Mutabakata göre, Türkiye'nin İdlib'de çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde kontrol ve gözlem noktaları oluşturarak asker konuşlandırması kararlaştırılmıştı. Gözlemci kuvvetin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek ve olası ateşkes ihlallerini izlemek olarak tanımlanmıştı

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI