radyobir
radyobir

Birmanya'da Rohingya Müslümanları sayılmıyor

Birmanya'da son 30 yıldır yapılan ilk nüfus sayımında yetkililer kendilerini Rohingya (Arakan) Müslümanı diye tanımlayanları saymayı reddediyor.

31 Mart 2014 13:56 | Kategori: Asya Pasifik

Nüfus sayımının yapılmasına yardımcı olan Birlemiş Milletler tüm Birmanyalılar'ın kendi etnik tanımlamalarını yapmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Birmanya yönetimi Rohingya Müslümanlarını göçmen diye tanımlıyor ve vatandaşlık vermiyor.Ancak yetkililer Rohingya Müslümanları'nın kendilerini Bangladeşli olarak tanımlamaları gerektiğini, aksi takdirde kaydedilmeyeceklerini belirtti.

Rohingyalarsa kendilerini Birmanya'nın bir parçası olarak hissettiklerini söylüyor ve devletin zulmüne uğradıklarını savunuyorlar.

Birmanya'daki pekçok Budist Rohingyalara düşmanca yaklaşıyor.

2012'de bu düşmanlık Rakhine Eyaleti'nde şiddet olaylarına dönüşmüş ve binlerce Rohingya evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Bölgedeki şiddet olayları aralıklarla devam etti ve geçen hafta eyalette çalıyan yardım görevlileri saldırıya uğradı.

Birleşmiş Milletler Rohingyaları dünyanın en çok eziyet gören halklarından biri olarak tanımlıyor.

Gözlemciler nüfus sayımında din ve etnik kimlikle ilgili ayrıntılı sorular sorulmasının gerilimi arttırabileceğini söylüyor.

Sayımda Rohingyalar'ın bir etnik grup olarak tanınacağı dedikoduları Rakhine Eyaleti'ndeki pek çok Budist'in sayımı boykot etme çağrılarına yol açmıştı.

Hükümet Sözcüsü Ye Htut, "Bir hane kendisini 'Rohingya' diye tanımlamak isterse, onları kaydetmeyeceğiz" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI