radyobir
radyobir

Blinken'den Çin'e Tayvan uyarısı

Dışişleri Bakanı Antony Blinken Amerika'nın Çin'in Tayvan'a yönelik saldırgan tutumundan endişeli olduğunu söyledi. Blinken, Batı Pasifik'teki durumu güçle değiştirmeye çalışmanın önemli bir hata olacağı uyarısında bulundu.

12 Nisan 2021 09:45 | Kategori: ABD

Blinken bu açıklamayı NBC televizyonuna yaptı. Amerika Dışişleri Bakanı, "Bizi endişelendiren Pekin’in Tayvan’a yönelik saldırgan tavrı, Boğazlarda gerilimin artması” dedi.

Blinken, Amerika’nın anlaşmalar uyarınca Tayvan’ın kendi savunmasını sağlama ve Batı Pasifik’te barış ve güvenliği devam ettirme taahhüdü olduğunu hatırlattı.


Blinken’a Amerika’nın Pekin’in Tayvan’a yönelik bir hareketine askeri karşılık verip vermeyeceği de soruldu.

Amerika Dışişleri Bakanı yanıt olarak, varsayımlı bir soruya yorum yapmayacağını söyledi, "Ama Tayvan’ın kendisini savunmasına yönelik önemli bir taahhüdümüz var. Batı Pasifik’te barış ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir taahhüdümüz var” ifadelerini kullandı.

Blinken, "Bu taahhüdlerin arkasında duruyoruz. Ve bu çerçevede bu, statükoyu güçle değiştirmek isteyen herkes için ciddi bir hata olacaktır” dedi.

Tayvan son aylarda Çin savaş uçaklarının hava sahasını sürekli ihlal ettiğini belirtiyor.

Beyaz Saray da Cuma günü yaptığı açıklamada Çin’in Tayvan Boğazı’ndaki artan askeri hareketliliğini yakından takip ettiğini açıklamıştı.

Cuma günü ayrıca Dışişleri Bakanlığı Amerikalı yetkililerin Tayvanlı yetkililerle daha özgürce görüşebileceğine dair bir genelge yayınlamıştı.

Çin, Tayvan'ı kendisine ait toprak parçası olarak tanımlıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI