radyobir
radyobir

BM 77. Genel Kurul toplantıları bugün başlıyor

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu'nun üst düzey toplantıları bugün başlıyor. Kraliçe II. Elizabeth'in Londra'da düzenlenen cenaze töreni nedeniyle, 77. BM Kurulu'nun programlarında ve liderlerin Genel Kurul'a hitap gün ve sıralamalarında bazı değişikliklere gidildi.

20 Eylül 2022 08:45 | Kategori: Dünya

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Londra'daki cenaze törenine katıldığı için ilk gün yerine Çarşamba günü Genel Kurul’a hitap edecek. Biden’ın evsahibi ülke olarak liderler onuruna vereceği resepsiyon da Çarşamba gecesi yapılacak.

Kraliyet’in en üst düzey yetkilisi olan Lord Chamberlain Baron Andrew Parker, Windsor Kalesi’ndeki St. George Şapeli’nde, Kraliçe II. Elizabeth’e verdiği hizmetlerinin sonunun geldiğinin simgesi olarak asasını kırdı ve Kraliçe’nin tabutunun üzerine koydu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski New York’taki tarihi zirvede yer almayacak.

BM Genel Kurulu’na sunulan bir tasarıyla, Rusya’nın itirazına rağmen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin video konferans aracılığıyla Genel Kurul’a hitabını yapması oylamaya sunuldu. Tasarı, BM Genel Kurulu’nda 101 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. 7 ülke ‘hayır’ oyu, 19 ülke ise ‘çekimser’ oy kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ilk konuşmacı olarak kürsüye çıkacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün başlayacak liderlerin Genel Kurul’a hitaplarının sabah oturumunda altıncı sırada konuşacak.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Sekreterliği'ndeki ruh halini, "herhangi bir Genel Kurul'da daha önce hiç yaşanmamış ve çok yoğun” olarak değerlendirdi. Dujarric, ”2019'dan bu yana yaptığımız ilk Genel Kurul bu. Heyecanlıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün New York’ta olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Salı ve Çarşamba günlerinde çok sayıda liderle ikili görüşme gerçekleştireceği, Biden’ın Çarşamba gecesi vereceği resepsiyona katıldıktan sonra Türkiye’ye döneceği belirtiliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI