radyobir
radyobir

Bolton: 'Senato'dan celp gelirse ifade vermeye hazırım'

Başkan Donald Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, azil soruşturmasının Senato ayağında kendisine celp gönderilmesi halinde ifade vermeye hazır olduğunu söyledi.

07 Ocak 2020 08:00 | Güncelleme :07 Ocak 2020 09:06 | Kategori: Dünya

Beyaz Saray’daki görevini Eylül ayında bırakan Bolton, yürütme ayrıcalığıyla alakalı hususları değerlendirdiğini, "dikkatli bir değerlendirme ve incelemenin” ardından Senato’dan çıkarılabilecek bir celbe uyma kararı aldığını belirtti.

Bu kararını yazılı bir açıklamayla duyuran Bolton, "Eğer Senato ifademi almak için için celp yayınlarsa, ifade vermeye hazır olduğuma kanaat getirdim” ifadesini kullandı.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, azil soruşturmasının bu ay başlaması öngörülen Senato ayağında ifade için yeni tanıklar çağırmaya sıcak bakmadığı yönünde mesajlar vermişti. Demokratlar ise, geçen ay Trump’ın azledilmesi kararı alan Temsilciler Meclisi’nde ifade vermeyen Bolton ve diğer bazılarının Senato’daki süreçte ifadelerinin alınması için baskı yapıyor.

Cumhuriyetçiler’in ağırlıkta olduğu Senato’da başlayacak azil duruşmaları, Trump’ın, Ukrayna’ya askeri yardımı eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’la oğlu ve Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesiyle ilgili iddiaları soruşturması şartına bağlamasına odaklanacak. Temsilciler Meclisi 18 Aralık’ta Trump’ı "görevini kötüye kullanma" ve "Kongre'nin görevini yerine getirmesini engelleme" suçlarıyla itham etmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Senato'daki yargılama sürecinin başlaması için gereken azil gerekçelerini henüz Senato'ya göndermedi. Bunun nedeni Pelosi’nin Cumhuriyetçiler’e azil yargılamasının kuralları konusunda Demokratlar’la uzlaşmaları için zaman vermek. McConnell, Senato’nun azil maddeleri eline geçmeden herhangi bir adım atmayacağını söylemişti. Senato’daki yargılamaya tanıkların çağırılıp çağırılmayacağı Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında en çok tartışılan yargılama kurallarından.

Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer, eski ulusal danışmanı Bolton ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney dahil bazı tanıkların ifadeye çağrılması teklifinde bulunmuştu. Ancak McConnell bugüne kadar Schumer'in taleplerini reddetti.

Pelosi'nin azil gerekçelerini Senato'ya gönderip göndermeyeceği ya da ne zaman göndereceği belirsiz. Eğer önümüzdeki günlerde bunu yapmaya karar verirse Senato'daki yargılama süreci bu hafta bile başlayabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI