radyobir
radyobir

Bozkurt Güvenç yaşamını yitirdi

Antropolog, mimar, eleştirmen ve yazar Bozkurt Güvenç 92 yaşında yaşamını yitirdi. Güvenç'in zatürre nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

10 Aralık 2018 20:40 | Kategori: Yaşam

Mimar, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Bozkurt Güvenç hayatını kaybetti. 92 yaşında vefat eden Güvenç’in bir sürediR zatürre tedavisi gördüğü öğrenildi.

BOZKURT GÜVENÇ KİMDİR?..

Bir asker ailesinin çocuğu olarak 1926 yılında Samsun'da doğdu. İlk ve ortaokulu babasının vazifesi geregi farklı şehirlerde okudu. Daha sonra Istanbul'da Kabataş Lisesi’nde yatılı okudu. Üniversite eğitimine İstanbul'da İTÜ'de başladı. Bu üniversiteye bir yıl devam ettikten sonra devlet bursuyla Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve Mimarlık öğrenimini ABD’de tamamladı (1950).

Türkiye'ye geri döndükten sonra bir süre TCDD'de çalıştı. 1952'de evlendi. Çok partili sisteme geçişi izleyen Demokrat Parti döneminde eğitim, felsefe ve yabancılaşma sorunlarıyla ilgilendi. Hacettepe Üniversitesi’nde insanbilim bölümünü kurdu. 1969'da doçent, 1977'de profesör unvanlarını aldıktan sonra 1993'te emekli oldu.

Güvenç’in yayımlanmış araştırmaları insan, kültür, eğitim ve değişim sorunlarına odaklanmaktadır. Ayrıca 1974'te Bülent Ecevit tarafından başbakanlık kültür müsteşarı olarak atandı.

Yayımlanmış yapıtları

Türk Kimliği
Yazarın; Türk kültür tarihini, Orta Asya bozkırlarından bugünkü Türkiye topraklarına kadar olan yolculuğuyla birlikte sistematik bir biçimde sosyolojik, teolojik ve siyasi açıdan ele aldığı araştırmalarının bir ürünüdür. Kitap 1992 yılında Remzi Kitabevi tarafından basılmıştır.
Türkiye Demografyası (HÜ 1971)
Sosyal Kültürel Değişme (HÜ)
İnsan ve Kültür (Remzi 1982, Boyut 2016)
Kültür Sorunu (Remzi 1985)
Japon Kültürü (Boyut 2008)
Mantık ve Metod (AÜ 1992)
Üniversiteye Geçiş (ÖSYM 1992)
Türk Kimliği (Remzi 1992, Boyut 2008)
Der Andere: Der lange Weg zur türkischen Identität (Almanca, Manzara Verlag, Pfungstadt 2013)

Çevirileri

Erich Fromm’dan (Özgürlük Sorunu, Özgür İnsan)
Octavio Paz’dan (Yalnız Dolambacı, Cem)
Ben Ferrington’dan (Darwin Gerçeği, Çağdaş)
Will ve Ariel Durant’dan (Tarihten Dersler, Cem)
Calvin Wels’ten (İnsan ve Dünyası, Remzi)

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI