radyobir
radyobir

Bu meyveler sıvı kaybına birebir

Ramazanın bitmesine az bir zaman kala artan sıcaklıklara karşı oruç tutanların beslenmelerine özen göstermesi gerekiyor. Nasıl mı? Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kala iyiceetkisini artıran hava sıcaklıklarının, oruç tutanlar için sıvı kaybını artıracağı, bu durumun önüne sutüketiminin yanı sıra yaz meyveleriyle de geçilebileceği belirtiliyor.

18 Temmuz 2014 20:33 | Güncelleme :19 Temmuz 2014 08:40 | Kategori: Sağlık

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik BölümüBaşkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz döneminin en sıcakgünlerinin yaşandığı dönemde oruç tutarken sıvı kaybına ve beslenmeye özellikle dikkatedilmesi gerektiğini söyledi.
Özenoğlu, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu duruma uyum sağlamaya çalıştığını anlattı.
Ramazan ayının bitmesine az bir zaman kala artan sıcaklıklara karşı oruç tutanların beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini hatırlatan Özenoğlu, şöyle devam etti:
"Günlük su ihtiyacı diğer mevsimlere göre artan terleme nedeniyle yaklaşık 2 katına, yani 2,5-3 litreye ulaşır. Bu nedenle yazın daha fazla ve sıkça su tüketilmelidir. Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla sodyum, potasyum gibi mineraller de atılır. Bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açabilmektedir. Sıvı kaybını önlemek için günde en az 2-2,5 litre su içmeye özengösterilmelidir. Bu nedenle oruç tutanlar iftardan sonra belirli aralıklarla sıvı tüketiminiartırmalıdır."
Oruç nedeniyle vücut direncini artırmak gerektiğine işaret eden Özenoğlu, "Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için meyve ve sebze tüketilmesi önemlidir. Meyveler yoğun antioksidan içerikleri nedeniyle de sıklıkla tercih edilmelidir" dedi.

YAZ MEYVELERİ TÜKETİN!

Vücut için enerji ve vitamin deposu olan karpuz, kavun, üzüm ve şeftali gibi yaz meyvelerinin tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Özenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yüzde 90'ı su olan karpuz, tüketildiğinde tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitamini de içeriyor. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir içeriğe sahip.
Bu nedenle tüketilmesini önerdiğimiz karpuz, kavun, üzüm ve şeftali gibi yaz meyveleri, sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybını önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar. Doygunluk hissi, yemek yendikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yemeye özen gösterilmelidir.Yemek esnasında lokmalar arasında yemeğe sık sık ara verilmesi yararlıolur. Bu süre içinde de sıvı tüketimi artırılmalıdır."
Doç. Dr. Özenoğlu, ramazan ayında çeşitli sağlık sorunu yaşayanların sıcak havalarda dışarı çıkmamaya özen göstermesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalığında sıcaklar nedeniyle artış görüldüğünü kaydetti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI