radyobir
radyobir

Bu vazonun parasıyla bir otomobil alınabiliyor

Balıkesir ve Kırşehir'deki maden ocaklarından çıkarılan, ışık geçirme özelliğiyle bilinen oniks taşına 40 yıldır şekil veren Bergamalı Hasan Menteşe, yüzlerce çeşitte hediyelik eşya yapıyor.

20 Mart 2014 15:08 | Kategori: Kültür & Sanat

Üretilen eşyaya göre değeri artan oniks taşından yapılan elma 10 liraya satılırken, 2.25 metre boyundaki vazo 25 bin liraya alıcı buluyor.İzmir'in Bergama ilçesindeki atölyesinde oniks taşından ürettiği hediyelik eşyaların tanıtımı ve satışı için Balıkesir'e gelen Hasan Menteşe (57), AA muhabirine yaptığı açıklamada, baba mesleğini yaklaşık 40 yıldır icra ettiğini belirterek, oniks taşının "Işık geçiren taş, huzur taşı, bereket taşı" olarak da bilindiğini anlattı.Oniks taşının en büyük özelliğinin ışık geçirmesi olduğunu vurgulayan Menteşe, "Taşın içinde mum yanar ve tüm ışık, dışarıya yansır. Mesela gül desenli Balıkesir taşının kalınlığı, her hangi bir sorun teşkil etmiyor, içinde ışık olsun kesinlikle dışarı yansıtıyor. Mermer ışık geçirmez ama oniks geçirir" dedi.Menteşe, oniks taşının doğada hazır halde bulunduğunu ve kendileri gibi birkaç ustanın elinde şekillendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

İŞLEMESİ EN ZOR OLAN TAŞ


"Oniksin en serti, gül dediğimiz kırmızı renkli taş. Kendinden desenli, çok güzel bir renge sahip ve işlemesi en zor taşlardan. Biz bu taşları doğadan kaya şeklinde alıyoruz. Oniks taşıyla ne yapacaksak önce onun ölçüsüne uygun kesiyoruz. Sonra torna, cila gibi çeşitli aşamalardan geçirip satışa hazır hale getiriyoruz. Bu taştan, vazo, kül tablası, el havanı, masa, şekerlik, hayvan figürleri, tespih, tavla pulu, misket, plaket, süs meyve gibi yüzlerce çeşitte hediyelik eşya yapıyoruz."Ellerinde 10 lira ile 25 bin lira arasında değişen ürünler bulunduğunu ifade eden Menteşe, "Ürünlerin fiyatı tabi kalite ve büyüklüklerine göre değişiyor. Elma şekilli taş 10 lira iken 2.25 metre boyundaki vazomuz 25 bin lira. Vazolarımız büyüklüğüne göre 3 ile 25 bin lira arasında değişiyor. 10 ve 15 bin liraya da vazolarımız var" diye konuştu.Ürünlerinin yurt içi kadar yurt dışında da ilgi gördüğünü belirten Menteşe, yabancı ülkelerdeki fuarlara katıldıklarını, müzelerde ürünlerini sergilediklerini sözlerine ekledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI