radyobir
radyobir

Yarın mahkemeye çıkarılacak

Türkiye'de hakkında yakalama kararı olduğu için kırmızı bültenle aranan ve Türkiye'nin talebi ile Çekya'da dün gözaltına alınan PYD'nin eski Eş Başkanı Salih Müslim'in yarın Prag'da mahkemeye çıkarılacağı belirtildi. Sputnik'e konuşan kardeşi Mıhemed Müslim, ağabeyinin mahkemede serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi.

26 Şubat 2018 11:42 | Güncelleme :26 Şubat 2018 16:03 | Kategori: Dünya

Türkiye'de hakkında yakalama kararı olduğu için kırmızı bültenle aranan ve Türkiye'nin talebi ile dün Çekya'nın başkenti Prag'da kaldığı otelde polis tarafından  gözaltına alınan PYD'nin eski Eş Başkanı Salih Müslim'in yarın Prag'da mahkemeye çıkarılacağı öğrenildi.

'PYD, MÜSLİM İÇİN AVUKAT TUTTU, ÇEŞİTLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULDU'

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Salih Müslim'in kardeşi Mıhemed Müslim, ağabeyinin yarın Prag'da mahkemeye çıkarılacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Aldığımız bilgilere göre yarın mahkemeye çıkarılacak. PYD partisi onun için avukatlar tuttu. Ayrıca çeşitli girişimlerde bulundu. Salih Müslim'in Finlandiya'da oturma izni var. Ondan dolayı Finlandiya'da da görüşmeler, girişimler var. Prag'da gözaltına alınması kabul edilemez. Kendisi Türkiye'nin talebi ile gözaltına alındı. Ancak alınması kabul edilemez çünkü kendisi Türkiye vatandaşı değil. Suriye vatandaşı. Kendisi Prag'a bir konferans için gitmişti. Davetliydi. Ortadoğu ile ilgili bir uluslararası konferansa katılmak için Prag'da bulunuyordu. Amerikalı ve İngiliz kuruluşlar onu konferansa resmi bir şekilde davet etmişlerdi. Konferansta bulunurken Türk istihbaratı tarafından fotoğrafları çekilmiş ve gözaltına alınması istenilmiş. Salih Müslim sanırım daha önce Prag'a gitmemişti. Bu ilk gidişiydi. Bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz."

SALİH MÜSLÜM'E KARŞI 2 KİŞİ İDDİASI

Çekya yönetimi tarafından yerel basına sızdırılan bilgiye göre Çekya Dışişleri Bakanlığı Müslim’in Türkiye’ye iade edilmesi için Ankara ile takas masası görüşmelerine hazır olduğu bildirildi.

Çekya basınının yazdığı takasın konusu 2016 Kasım tarihinde Türkiye-Suriye sınırında ele geçirilen ve terör örgütü PKK ile bağlantısı bulunduğu Türk güvenlik güçleri tarafından kanıtlanan Marketa Vşelihova ile Miroslav Farkas’un Salih Müslim’e karşılık serbest bırakılmaları.

Türkiye’de tutuklu bulunan ve görülecek dava gününü bekleyen iki Çekya vatandaşının suçlu takası yoluyla ülkelerine gönderilmesi önerisi daha önce de Prag tarafından gündeme getirilmişti.

Ancak Ankara "Yasalar teröristler için eşit çalışır” gerekçesiyle Prag’ın suçlu takas önerisini reddetmişti.

ŞIRNAK'TA YAKALANMIŞLARDI

2016 yılında, Türk güvenlik güçleri tarafından Şırnak'ta düzenlenen operasyonda terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin üyesi iki Çekya vatandaşı yakalandı.  

Farkas’ın terör örgütü YPG saflarında keskin nişancı olduğu, Vselıchova’nın ise Avrupa- Suriye arasında lojistik, sağlık ve eleman temini yaptığı ifade edilmişti. 

Sosyal medyadaki paylaşımları incelenen iki YPG'linin Avrupa'daki çeşitli ülkelerde terör örgütü lehine propaganda yaptıkları ve büyükelçilikler önünde gerçekleştirilen Türkiye aleyhtarı gösterileri organize ettikleri belirlenmişti. 

Zelane Botan kod adlı Marketa Vselichova'nın  (23) YPG'ye katıldığı daha önce bazı yabancı sitelerde de haber olmuş. Vselichova'nın üniversitede okurken Aralık 2015'te YPG'ye katıldığı iddia ediliyor. 

YPG'ye yakın hesaplar daha önce sosyal medyada 'Serxwebun Botan' kod adlı Miroslav Farkas'a ilişkin paylaşımlarda bulunmuş.

SALİH MÜSLİM HAKKINDA BİR YAKALAMA KARARI DAHA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Çukurambar'da şubat ayı başında gerçekleştirilen patlamaya ilişkin soruşturmada PYD'nin eski eşbaşkanı Salih Müslim hakkında yakalama kararı çıkardı. Başsavcılık, kararın iade talepnamesine eklenilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderdi.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI