radyobir
radyobir

Bulgaristan'da ırkçılar gene azdı!..

Bulgaristan'daki Vatansever Cephe koalisyonu (PF) kamu yayın kurumlarında Bulgarca dışındaki dil tercihlerinin kaldırılması için girişimde bulundu. 7 milyonluk Bulgaristan'da yaklaşık 800 bin Türk nüfusun bulunması, ırkçı koalisyonun hedefinde Türkçe olduğu yorumlarının yapılmasına neden oldu.

21 Ocak 2016 10:52 | Kategori: Dış Politika

Bulgaristan’daki koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren milliyetçi PF, Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT) ve Bulgaristan Radyosu’nda (BNR) başka dillerde yayın yapılmasını yasaklamaya yönelik yasa tasarısını parlamentoya sundu. 

Tasarıda, Devlet Radyo ve Televizyon Yasası’nda değişkilikler yapılarak, anadili Bulgarca olmayan vatandaşlara yönelik program hazırlama hükümlülüğünü tanımlayan ilgili maddenin kaldırılması önerildi. 

PF Parlamento Grup Başkanı Valeri Simeonov, Bulgarca’nın ülkede resmi dil olduğunu, bu dilin öğrenilmesinin ve kullanımının her vatandaşın anayasal hak ve mecburiyeti olduğunu söyledi.  

Kamu yayın kurumları olan BNT ile BNR’nin tüm yayınlarının sadece Bulgarca olması gerektiğini savunan Simeonov, mevcut uygulamanın anadili Bulgarca olmayan vatandaşları resmi dili öğrenmeye ve kullanmaya teşvik etmediğini öne sürdü.  

7 MİLYONLUK ÜLKEDE 800 BİN TÜRK YAŞIYOR

Bulgaristan Ulusal Televizyon kanalında, Türkçe Haber Editörlüğü’nün hazıladığı içerik her gün 10 dakika yayınlanıyor. Toplam 11 dilde yayın yapan Bulgaristan Radyosu’nda ise her gün sabah, öğlen ve akşam birer saatlik Türkçe yayın yapılıyor. Nüfusu yaklaşık 7 milyon olan Bulgaristan’da 800 bin civarında Türk yaşıyor.

240 sandalyeli parlamentoda 18 milletvekili bulunduran ve Bulgaristan Ulusal Kurtarma Cephesi (NFSB) ile İç Makedonya Edirne Örgütü (VMRO) adlı iki ırkçı partiden oluşan PF, Başbakan Boyko Borisov’a dışarıdan verdiği destek parlamentoda yapılan kimi oylamalarda kilit rol oynuyor.  

Irkçı ve aşırı milliyetçi partilerin özellikle Türkçe yayınlarla ilgili geçmişteki benzer girişimleri başarısız olmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI