radyobir
radyobir

Bursa'nın barajları Uludağ'ın kar sularıyla dolacak

Uludağ'da bu kış döneminde etkili olan yoğun kar, turizm işletmecilerinin yüzünü güldürürken içme suyu açısından da sevindirdi. DSİ tarafından en yüksek kar derinliği Kartal Yuvası Kar Gözlem İstasyonu'nda 190 santimetre olarak ölçülürken, Uludağ'daki kar yükünden içme suyu barajlarına 22,5 milyon metreküp su gelmesi bekleniyor

24 Şubat 2017 05:05 | Kategori: Yaşam

Uludağ'daki kar yükünden sağlanacak 22,5 milyon metreküp suyun, barajlar vasıtasıyla kente içme suyu olarak aktarılacağı bildirildi.

DSİ 1. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden olan Uludağ'da sezon boyunca yağan kar, turizm işletmecilerinin yüzünü güldürürken içme suyu açısından da sevindirdi.

Zirvede yüklü karların havaların ısınmasının ardından erimeye başlamasıyla oluşacak suların Bursa'nın içme suyunun karşılandığı Nilüfer ve Doğancı barajlarını doldurması bekleniyor.

Nilüfer ve Doğancı barajlarına suyun sağlandığı havzadaki potansiyelin tespiti için Uludağ'da ölçümler yapan DSİ 1. Bölge Müdürlüğü, 368 metreden 2 bin 232 metre kota kadar farklı noktalarda 12 kar gözleme istasyonu kurdu.

Ekipler, bu istasyonlarda her yıl ocak, şubat, mart ve nisan aylarının 1 ve 15'inci günlerinde rutin ölçümler yapıyor.

Bu yıl 15 şubatta gerçekleşen kar ölçümlerinde toplam yağış alanı 450 kilometrekare olan Nilüfer ve Doğancı Barajı Havzası'nda en yüksek kar derinliği, bin 1985 metre kotundaki Kartal Yuvası Kar Gözlem İstasyonu'nda 190 santimetre olarak ölçüldü.

Havzanın yüzde 53'ünün kar ile kaplandığı tespit edilirken, toplam su potansiyeli 53,5 milyon metreküp olarak belirlendi. Şubat itibarıyla yağış akış oranına göre Doğancı ve Nilüfer barajlarına gelmesi beklenen su miktarının 22,5 milyon metreküp olduğu tespit edildi.



Bugün itibarıyla Nilüfer Barajının doluluk oranı yüzde 27, Doğancı Barajı'nın yüzde 39 olduğunu belirten yetkililer, yapılan incelemeler sonucunda Uludağ'da yer alan mevcut kar yükünün, iki barajı dolduracak seviyede olduğunu kaydetti.

Önümüzdeki günlerde yağışların devam etmesi ve özellikle Uludağ'da kar yağışının sürmesi ile Bursa'nın 2017 yılı içinde içme suyu sıkıntısı çekmeyeceğini vurgulayan yetkililer, içme suyu havzasının özellikle daha iyi korunduğunu sözlerine ekledi.

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ise şu anda barajlardaki doluluk oranlarının, Bursa'nın 90 günlük su ihtiyacını karşılayabilecek rezervde olduğu söyledi.

Uludağ'daki karların erimesiyle oluşacak suların da içme suyu barajlarına geleceğini dile getiren Çetinavcı, "Uludağ'daki kar yoğunluğu ve içinde bulunulan kış mevsiminin muhtemel yağışları da beraberinde getirebileceği düşünüldüğünde, Bursa'da orta ve uzun vadede su sorunu yaşanmasını beklemiyoruz." dedi.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI