radyobir
radyobir

Büyük İskender döneminden kalma iskelet

Yunanistan'ın kuzeyinde yapılan halkın ilgiyle takip ettiği bir kazı sırasında, Büyük İskender döneminden kalma bir mezar bulundu.

13 Kasım 2014 11:18 | Kategori:

Amfipoli'deki kazı alanı, Yunanistan'da bugüne kadar bulunanların en büyüğü.
Kültür Bakanlığı, mezarın ölçüleri ve görkemli yapısı göz önüne alındığında, neredeyse hiç bozulmamış iskeletin tanınmış birine ait olabileceğini söyledi.
Kazı ekibinin lideri arkeolog Katerine Peristeri, mezarın büyük ihtimalle bir erkeğe ve komutana ait olduğunu söyledi.
Başbakan Antonis Samaras geçen Ağustos ayında kazı alanını ziyaret ederek ve çalışmanın 'son derece önemli bir keşif' olduğunu duyurduğundan beri, kazı çalışmaları Yunanlıların yoğun ilgisini çekiyor.
Yunanlılar heyecanla Amfipoli'de gömülü kişinin kimliği hakkındaki son gelişmeleri bekliyor.
Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği basın toplantısında 'Son derece pahalı görünen bu mezar tek başına bir vatandaşın karşılayabileceği türden bir yapı değil. Büyük ihtimalle kendi döneminde toplum tarafından çok sevilen birine anıt niteliğinde' denildi.

Gizemli Mezar

Uzmanlar mezardaki kişinin kim olabileceğine dair çok sayıda varsayımda bulunuyor.
Büyük İskender'in ailesinden ya da yüksek devlet yönetiminden biri olabileceği belirtiliyor.
Mezarlığın, M.Ö. 4. Yüzyılın sonlarına doğru, Amfipoli Makedonya Krallığı'nın önemli şehirlerinden biriyken yapıldığı düşünülüyor.
Kazı alanı Yunanistan'ın ikinci büyük şehri Selanik'in 100 kilometre doğusunda bulunuyor.
İskelet bulunmadan önce de yapının, önemli bir şahsiyete ait temsili bir mezar olabileceği düşünülüyordu.
Kireç taşından yapılmış mezar, yapıdaki üçüncü odanın 1,6 metre altında bulundu.
Mezar, 3,23 metre uzunlukta, 1,56 metre genişlikte ve 1,8 metre yükseklikte.

Mezarın içinde tahta bir tabut bulunuyor.

Arkeologlar, tabutun dekorasyonundan düştüğü tahmin edilen, etrafa dağılmış bronz ve demir çivilerle birlikte kemik ve cam parçaları buldular.
Kültür Bakanlığı, kemik kalıntıları ve tüm genetik materyalin uzmanlar tarafından inceleneceğini belirtti. Açıklamada "Anıt mezar gerçekten çok özel ve orijinal bir sentez" denildi.
Kazı çalışmasının önceki aşamalarında taş oyması gösterişli bir aslan, iki sfenks, sütün heykeller, ve Persefon'un Hades tarafından kaçırılmasının tasvir edildiği bir yer mozaiği gün yüzüne çıkarılmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI