radyobir
radyobir

Çanakkale büyük tehlike atlattı

Çanakkale Boğazı'ndan geçen bir tankerle yolcu gemisi Gelibolu önlerinde çarpıştı. Ölen ya da yaralananın bulunmadığı kaza ile ilgili açıklama yapan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, tankerden yük sızıntısı olduğunu belirtti.Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu önlerinde tanker ile çarpışan yolcu gemisindeki 853 yolcu tahliye edilecek.

27 Haziran 2015 07:28 | Güncelleme :27 Haziran 2015 12:34 | Kategori:

Çanakkale Boğazı'nda bir yolcu gemisiyle akaryakıt tankeri çarpıştı. 

Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre boyundaki Malta Bayraklı "Louis Crıstal" isimli yolcu gemisi ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya yolculuk yapan 182 metre boyundaki Marshall Adaları bayraklı "STİ Pimlico" isimli tanker, Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneraltı mevkisi önlerinde çarpıştı. Kazanın ardından Boğaz, çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.

Ölen ya da yaralananın bulunmadığı kaza nedeniyle bölgeye güvenlik amacıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörler gönderildi.

Gemilerde batma tehlikesinin bulunmadığı, "STİ Pimlico" isimli tankerde, kaza sırasında balast tankının patlaması nedeniyle 15 derecelik açıyla yan yatma meydana geldiği öğrenildi.

 İçinde 382 mürettebat ve 853 yolcu bulunan yolcu gemisi ise, Gelibolu yakınlarında demirletildi.

TANKERDE YÜK SIZINTISI VAR

Kazayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü açıklama yaptı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada; Malta bayraklı 161.8 metre boyundaki 'CELESTYAL CRYSTAL' isimli 853 yolcu ve 382 personel bulunan yolcu gemi Marmara Denizi'nden boğaz çıkışı yapmakta iken, boğaz girişi yapmakta olan 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı 'STI PIMLICO' isimli tankerin, Çanakkale Gemi Trafik Hizmetleri tarafından telsizle yapılan tüm uyarılara rağmen saat 01.25'te çatıştığı bildirildi.

İskele tarafından hasar aldığı bildirilen tankerin Gelibolu önlerine trafik hattı içine acil olarak demirletildiği, baş tarafından hasarlandığı rapor edilen yolcu gemisinin ise pilotlu olarak Gelibolu koyuna demire gittiği açıklandı. Her iki gemide de yaralı ya da ölü bulunmadığı rapor edilirken, tankerden yük sızıntısı olduğu belirtildi.

Olay olduğu anda ise Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kurtarma-2, Kurtarma-5 ve Kurtarma-9 römorkörleri ile KEGM-2 ve KEGM-9 hızlı tahlisiye botları ve Tahlisiye-2 botunun olay mahalline sevk edildiği ifade edildi. 

TANKER BOĞAZ DIŞINA ÇEKİLDİ

Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneri önlerinde yolcu gemisi ile çarpışan tanker, havanın aydınlanmasının ardından boğaz dışına, güvenli bir bölgeye çekilmeye başlandı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı 'STI PIMLICO' isimli tankerde damıtılmış petrol ürünü nafta yükü bulunduğu bildirildi. Tankerin yara alan iskele tarafındaki tanktan sancak tanklara yük transferi yapılarak yangın tehlikesine karşı inertleme ve soğutma çalışması yapıldı.

Havanın aydınlanmasının ardından da gerekli emniyet tedbirleri alınarak tanker römorkörler tarafından boğaz dışına, Marmara Denizi'ne çekildi.

Tanker güvenli bölgeye götürülürken, yara alan bölümüne römorkörler tarafından herhangi bir tehlikeye karşı sürekli su sıkılarak müdahale ediliyor.

Tankerle çarpışan yolcu gemisi 'CELESTYAL CRYSTAL' ise Gelibolu önlerinde demirde bekletiliyor.

Bu arada tankerdeki sızıntı nedeniyle Lapseki ilçesinde rüzgarın da etkisiyle petrol kokusu hissedildi.

BOĞAZ TRANSİT GEÇİŞLERE AÇILDI

Gelibolu Feneraltı mevkisinde 01.25'te meydana gelen kazanın ardından, hasar gören gemiler güvenli bölgeye götürüldü.
      
Yetkililer, her iki geminin de seperasyon hattı dışındaki demir sahalarında bulunduğunu, güvenliğin sağlanması dolayısıyla boğaz trafiğinin normale döndüğünü kaydetti.
      
Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre boyundaki Malta bayraklı yolcu gemisi "Louis Cristal" ile Rusya'nın Tuapse Limanı'ndan Malta'ya yolculuk yapan 182 metre boyundaki Marshall Adaları bayraklı "STİ Pimlico" isimli tanker, Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneraltı mevkisi önlerinde çarpışmış, kazanın ardından boğaz, çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatılmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI