radyobir
radyobir

Çavuşoğlu Fransa Dışişleri Bakanı'yla görüştü

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'yi de konuşacağı 25-26 Mart zirvesi öncesinde Türkiye ile arasında diplomatik temaslar hız kazandı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü.

19 Mart 2021 08:45 | Kategori: Dış Politika

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iki bakan arasındaki görüşme doğrulandı, ikili ve bölgesel konularla Avrupa Birliği konularının ele alındığı belirtildi.

Fransız Dışişleri Bakanlığı'ndan ise "İki bakan, başta bölgesel meseleler olmak üzere ikili alışverişleri sürdürme konusunda anlaştılar" açıklaması geldi.

Açıklamada, İki bakanın 8 Aralık'ta telefonla görüştükleri, ardından 2 Mart'ta Cumhurbaşkanları Emmanuel Macron ve Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle bir görüşme yaptıkları belirtildi.

Açıklamada, "İki bakan yaşanan gerginliklerin ardından bu görüşmeler ışığında, ikili ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini, özellikle de 22 Mart AB Dışişleri Konseyi ve 25-26 Mart Avrupa Konseyi toplantıları çerçevesinde ele almıştır" denildi.

Cuma günü de (19 Mart) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konsey Başkanı Charles Michel ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile video konferans yöntemiyle görüşecek. AB'nin Türkiye ile ilişkileri masaya yatırmaya karar verdiği 25-26 Mart liderler zirvesi öncesinde ikili ilişkilerin geldiği nokta değerlendirilecek.

AB Dışişleri Bakanları'nın zirveye hazırlık amacıyla 22 Mart'ta yapacağı Dışişleri Konseyi toplantısında da bu konu ele alınacak. AB'li bakanlar, Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell'in Türkiye hakkında hazırladığı raporu da görüşecek.

Geçen yıl Şubat ayında TPAO’nun iki yöneticisini kara listeye alan AB, 25-26 Mart’ta yapılacak zirvede Türkiye’ye karşı daha sert ekonomik yaptırımları değerlendirme kararı almıştı.

Ankara, Doğu Akdeniz konusunda maruz kaldığı suçlamaları reddediyor ve AB’de teklif edilen yaptırımları taraflı olarak değerlendiriyor.

Ancak diplomatlar son dönemde hem Türkiye hem de Avrupa Birliği’nin birbirine karşı tutumunda yumuşama olduğu görüşünde.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI