radyobir
radyobir

Çavuşoğlu: 'Yunanistan'ın NATO'yu yalanlaması ibretliktir'

Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Yunanistan'ın görüşmeler için fikir değiştirdiğini söyledi.

05 Eylül 2020 09:33 | Kategori: Dış Politika

NATO'nun iki ülke arasındaki görüşmeler için Türkiye'nin görüşüne başvurduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Biz 'her zaman görüşmeden yanayız, böyle girişime hayır değil evet deriz' dedik. 'Bunu açıklayabilir miyiz' dediler, 'evet' dedik. NATO Genel Sekreteri Yunanistan'a da görüşünü sordu ve oluru aldıktan sonra açıklama yaptı. Ama maalesef Yunanistan NATO Genel Sekreteri'ni yalanladı. Fakat biz şaşırmadık. Yalan söyleyen Yunanistan'ın kendisi. Bir kere daha diyalogdan yana olmadığını gösterdi" dedi.

Yunanistan'ı diplomasi ve diyalogdan yana olmamakla suçlayan Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği'nin desteğinin hep koşulsuz olduğunu düşünüyordu. Son zamanlarda biraz değişti, onu da söylemek isterim. Yunanistan'ın NATO'yu yalanlaması ibretliktir. Yalan söyleyen Yunanistan'dır. Önce 'olur' verdi sonra vermediğini söyledi" diye konuştu.

'Yunanistan, AB'nin çağrısını da reddetti'

NATO gibi benzer bir çağrının AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından da yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, çağrıya "Tarafsız bir yerde buluşabiliriz" cevabını verdiklerini aktardı.

Çavuşoğlu, bu çağrının Dendias tarafından reddedildiğini ifade etti.

'Fransa'nın ne ilgisi var?'

Fransa'nın gerilimde Yunanistan'a yönelik desteğinden bahseden Çavuşoğlu, "Yunanistan'ı en çok kışkırtan kim? Fransa. Fransa'nın da başka derdi var. Doğu Akdeniz ile Fransa'nın ne ilgisi var? Batı Akdeniz olsa anlardık" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Görüşmelerde bir anlaşma sağlanamadı" dedi.

Gerilim geçen ay tırmandı

NATO'nun iki müttefik ülkesi Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki doğal gaz rezervlerine ilişkin iddialar ve kıta sahanlıklarının kapsamı konusunda fikir birliğine varamıyor.

Bu anlaşmazlık, geçen ay Türk ve Yunan firkateynlerinin hafif bir çarpışma yaşaması üzerine alevlendi.

Yunanistan'a, Akdeniz'in aynı bölgesindeki askeri tatbikatlarında NATO müttefikleri Fransa ve İtalya da katılırken, Türkiye de deniz tatbikatları gerçekleştirdi.

'Eunomia' adı verilen tatbikat, Kıbrıs Adası'nın batısında yapılıyor.



Doğu Akdeniz'deki ihtilaflı parseller

Yunan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu tatbikat, dört Akdeniz devletinin tansiyonu düşürme politikası kapsamında hukukun üstünlüğüne yönelik taahhütlerini ortaya koyma amacı taşıyor" denildi.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly de Doğu Akdeniz'in gerilimin yükseldiği bir bölgeye dönüştüğünü belirterek, uluslararası hukukun istisna değil, norm haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye de Salı günü, Girit Adası'nın güneyinde müttefik ülke deniz kuvvetleri gemileri ile birlikte kısa süreli bir geçiş eğitimi yaptığını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs da, dört ülkenin gerçekleştirdiği tatbikatı "hukuka aykırı" olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise gerilimle ilgili yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarmak istemesini "savaş sebebi" olarak değerlendirdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI