radyobir
radyobir

Cezayir iki yıl içinde gıdada bağımsızlığı hedefliyor

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, ülkesinin imkanları ve nitelikleri itibarıyla iki yıl içinde gıdada kendi kendine yetmeyi başarabileceğini söyledi.

01 Mart 2023 06:40 | Güncelleme :01 Mart 2023 08:45 | Kategori: Afrika

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun

Cezayir resmi ajansı APS’ye göre Cumhurbaşkanı Tebbun, "Sürdürülebilir Gıda Güvenliği için Tarım" sloganıyla başkent Cezayir’de düzenlenen Ulusal Tarım Programı'nın açılışında konuştu.

Tebbun, burada "Cezayir devleti, özellikle tarım alanında ekonomik gücünü yeniden kazanmak istiyor. Bugün Cezayir, yetenekleri ve nitelikleri ile 2025 yılına kadar gıdada kendi kendine yeterli hale gelebilir." dedi.

Ülkesi için gıda güvenliğinin sağlanmasında tahılın önemine dikkati çeken Tebbun, "Gıda bağımsızlığımıza ulaşmaktan çok uzak olmadığımızı hissediyorum. Sadece birkaç adım kaldı ve bunu kesinlikle başaracağız. 2024-2025 ufkunda kendi kendimize yeterliliğe ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

Tebbun, ayrıca ülke genelinde gıda ihtiyacının yüzde 75’inin yerel üretimden karşılandığını sözlerine ekledi.

Dünya Bankası, 8 Ocak’ta hazırladığı raporda, Cezayir ekonomisinin 2023'te hidrokarbon dışı sektörün desteğiyle toparlanmaya devam edeceğini açıklamıştı.

Cezayir de 2022 yılında doğal gaz ihracatında "rekor" kırdığını duyurmuştu. Bununla birlikte, Dünya Bankasına göre, özellikle gıda fiyatlarındaki küresel artış nedeniyle Cezayir’de 2022'nin ilk 9 ayında enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 9,4 ile ülke ortalamasına göre yüksek seyretti.

Ekonomisinin yüzde 90'ı hidrokarbon gelirlerine bağlı Cezayir, bu bağımlılıktan kurtulmanın ve ekonomiyi çeşitlendirmenin yollarını arıyor.

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, 2019'da iktidara gelmesinin ardından ekonomiyi çeşitlendirme, petrol dışı ihracatı artırma ve döviz rezervlerini yeniden güçlendirme sözü vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI