radyobir
radyobir

CIA Berlin'i Kuzey Akım için uyarmış

AB'nin bugünkü açıklamasına göre Avrupa'ya Rus doğalgazı taşıyan Kuzey Akım boru hatlarındaki gaz sızıntıları sabotajdan kaynaklanırken, Der Spiegel, CIA'in haftalar önce Berlin'i Kuzey Akım'a yönelik tehditlere dair uyardığını yazdı. Eski Polonya Dışişleri Bakanı Sikorski, Rus gazı boru hattını imha ettiği için ABD'ye teşekkür eden tweet attı.

29 Eylül 2022 09:42 | Kategori: ABD

Almanya'nın Der Spiegel dergisi, bu hafta Baltık Denizi'ndeki doğalgaz boru hatlarının saldırıya uğramasından önce ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) bununla ilgili Almanya'yı uyardığını öne sürdü.

Habere göre CIA, Berlin'e 'haftalar önce' Rus Kuzey Akımı altyapısının savunmasız olduğunu söyledi. Meseleyi bilen bir dizi kişiye dayandırılan haberde CIA'in ihbarının Berlin tarafından 'yaz aylarında' alındığı belirtildi. Ancak federal hükümet, istihbaratla ilgili konularda resmi olarak yorum yapmaktan kaçınıyor.

Der Spiegel'e göre patlamaların meydana geldiği bölgenin uydu görüntülerini inceleyen Alman güvenlik servisleri, 'önemsiz' deniz trafiğinden baka bir şey gözlemlemedi.
Ancak bunu yalnızca bir devlet aktörünün yapabileceğine kanaat getirerek 'dalgıçların veya bir mini denizaltının' boru hattına mayın veya patlayıcı yerleştirmiş olması ihtimali üzerinde durdu.

'Alman hükümeti, Ukrayna bağlantısı olması ihtimalini değerlendirdi'

Tagesspiegel gazetesine göre pazartesi akşamı itibarıyla boru hattının kasıtlı saldırının hedefi olduğuna ikna olan Alman hükümeti, bunun, 'Ukrayna veya Ukrayna bağlantılı güçlerin' işi ya da Rusya'nın Ukrayna'yı kötü göstermek ve AB enerji fiyatlarını daha da yükseltmek için 'sahte bayrak operasyonu' olabileceği ihtimallerini değerlendirdi.

Der Spiegel, hem Rus gazı arzının kalıcı kesilmesinin 'Ukrayna'nın çıkarına' olacağını kabul etti hem de böyle bir saldırının Kiev için 'muazzam siyasi dezavantajları' olacağını öne sürdü. Moskova'nın boru hattını havaya uçurmak için tek nedeninin ise 'diğer tarafları suçlamak' olabileceği yorumunu yaptı.

Blinken: Önemli bir fırsat

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Akım'a yönelik bir saldırının 'kimsenin çıkarına olmadığı', ancak bunun Avrupa açısından Rus doğalgazını Amerikan sıvılaştırılmış gazı ve yenilenebilir enerji kaynaklar gibi alternatif enerji kaynakları lehine terk etmesi için 'önemli bir fırsat' teşkil ettiğini söyledi.

Önce ABD'ye teşekkür etti

Ardından Polonya'nın eski savunma ve dışişleri bakanı Radislaw Sikorski, Kuzey Akım boru hatlarındaki patlamalar için ABD'ye teşekkür etti.
Artık Avrupa Parlamentosu üyesi olan Sikorski, Baltık Denizi sularındaki büyük gaz sızıntısının bir fotoğrafının yanında "Teşekkürler ABD" diye tweet attı.

Ardından Lehçe bir tweet atan Sikorski, bunun 'Rusya'nın Avrupa'ya gaz ulaştırmak istemesi halinde artık Ukrayna ve Polonya ile müzakere etmek zorunda kalacağı anlamına geldiğini' söyleyerek ekledi: "İyi iş."

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Sikorski'nin tweetinin 'bunun bir terör saldırısı olduğuna dair resmi bir açıklama' olup olmadığını sorguladı. BM Temsilcisi Yardımcısı Yardımcısı Dmitry Polyanskiy ise 'sivil altyapıyı hedef alan bu terörist tarzı saldırının arkasında kimin durduğunu açıkça ortaya koyduğu' için Sikorski'ye teşekkür etti.

Sikorski kadar ileri gitmeyen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, 'Ukrayna'daki durumun tırmanmasının bir sonraki adımıyla ilgili bir sabotaj eylemi' değerlendirmesiyle yetindi.

Daha sonra Rusya'yı suçladı

Yeminli Rusya düşmanı olarak tanınan, çok sayıda ABD ve NATO düşünce kuruluşu için de çalışan Sikorski, daha sonra sabotajla ilgili tweetlerinde fikir değiştirip 'Rusya'nın özel bakım operasyonu' diyerek Moskova'yı suçladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI