radyobir
radyobir

Çin'e uçuşlar iptal...

Çin'deki korona virüs vakalarının artmasından dolayı Alman havayolu şirketi Lufthansa, ve Kanada havayolları Air Canada Çin'e düzenlediği tüm uçuşları iptal ettiğini açıkladı.

30 Ocak 2020 05:44 | Kategori: Dünya

Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın Çin'in Nanjing kentinden Frankfurt uçağında şüpheli bir vakaya rastlanması ve koronavirüs vaka sayısının her geçen gün artmasından dolayı Çin'e gerçekleşecek tüm uçuşların iptal edildiği duyuruldu.

Lufthansa tarafından yapılan açıklamada, uçuş seferlerinin koronavirüsün seyrine göre belirleneceği ifade edildi.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan ketninde ortaya çıkan ölümcül yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle eyalette hayatını kaybedenlerin sayısı 162'ye yükselmişti.

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde, 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha 'gizemli' hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede, yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair sonuçlar elde edilmiş, salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere, Hubey eyaletine bağlı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

AIR CANADA'DAN DA İPTAL

Çin’de başlayarak yayılan koronavirüs salgını nedeniyle uçak seferlerini iptal eden havayolu şirketlerine Kanada Havayolları Air Canada da katıldı.

Air Canada’dan yapılan açıklamada, "Air Canada'nın Kanada'dan kalkan son uçuşları bugün ve dönüş uçuşları yarın 30 Ocak 2020'de Pekin ve Şanghay'dan gerçekleşecek. Etkilenen müşteriler bilgilendirilecek ve varsa diğer taşıyıcılarla seyahat etme veya tam bir geri ödeme de dahil olmak üzere seçenekler sunulacak. Bu durumdan dolayı müşterilerimizin seyahat planlarındaki ciddi aksaklıklar nedeniyle özür dileriz." denildi.

Air Canada Çin'e, Toronto, Vancouver ve Montreal'den haftada 33 uçuş gerçekleştiriyor. Şirketin açıklamasında Pekin ve Şanghay'a tüm uçuşların 29 Şubat 2020 tarihine kadar durdurulacağı, sonrasında ise kararın güncelleneceği bildirildi.

Kanada vatandaşlarının tahliyesi için hazırlık yapılıyor

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetin Çin'deki Kanadalılara yardım etmenin yollarını aradığını söyledi. Trudeau, "Çin'deki konsolosluk yetkililerimizle çok yakından çalışıyoruz. Salgından etkilenen bölgedeki Kanadalılar için endişeliyiz. Neler yapabileceğimize bakacağız. Yardım etmek için farklı yollar arayan birçok ülke var. Bu karmaşık bir durum ama Kanadalıları desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne ise salgın bölgesinde mahsur kalan ve kendilerinden konsolosluk hizmeti talep eden 160 Kanada vatandaşının Çin’den çıkarılması için çalıştıklarını bildirdi. Bakan Champagne, Çin makamları ile temas halinde olduklarını ve karar verildiği anda 160 Kanada vatandaşının ülkeye getirilmesi için uçak yollanacağını duyurdu.

Kanada’daki vaka sayısı 3’e yükseldi 

Bu arada Kanada’nın British Columbia eyaletinde saptanan bir vakayla birlikte ülkedeki koronavirüslü hasta sayısı 3’e yükseldi. Daha önce Vuhan kentine seyahat eden ve 22 Ocak’ta Toronto’ya dönen bir karı-kocada ilk vakalar tespit edilmişti. Kanada Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinde, ülkedeki salgın riskinin düşük olduğu duyurusu yapılıyor.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI