radyobir
radyobir

Cinayetle suçlanan kadın çırılçıplak gezdirildi

Hindistan'ın kuzeyinde yeğenini öldürmekle suçlanan bir kadın, köy meclisinin emriyle çırılçıplak soyulmuş bir halde bir eşeğin üzerinde sokaklarda dolaştırıldı.

11 Kasım 2014 10:03 | Kategori: Dünya

Rajasthan eyaletinin Rajsamand bölgesindeki köy meclisi, ayrıca 45 yaşındaki kadının yüzünün kömürle karaltılması emrini verdi.
Kadının yeğeninin ailesi, cinayeti kadının işlediğini söylüyor. Polis kadını eşekle gezmeye zorlamakla suçlanan 39 kişiyi tutukladı.
Hindistan'da köy meclisinden çıkan kararların yasal bir ağırlığı yok; ancak bu kararlar kırsal bölgelerde yaygın bir biçimde saygı görüyor.
Rajasthan Kırsal Kalkınma Baş Sekreteri Shreemat Pandey, BBC'ye yaptığı açıklamada köy meclisinin böylesi bir cezaya hükmetmesinin "tamamen yasadışı" olduğunu söyledi.
Yeğen intihar mı etti?
Kıdemli polis memuru Shweta Dhankhad ise, BBC Hindi'ye verdiği demeçte, kadının 45 yaşındaki yeğeni Vardi Singh'in "2 Kasım'da Thurawad köyünde kendini öldürdüğünü" ifade etti.
Cenazeden üç gün sonra, adamın karısı ve bazı akrabaları polise giderek Vardi Singh'in aslında teyzesi tarafından öldürüldüğünü iddia etti.
Cumartesi günü, aile köy meclisiyle görüştü. Meclis, cinayetten teyzenin sorumlu olduğuna ikna oldu.
Verilen karar üzerine, kadının saçları traş edildi ve yüzü kömür tozu ile karartıldı.
Kadın, ceza olarak çıplak bir şekilde bir eşeğin üstünde köyde gezdirilerek teşhir edildi.
Kıdemli polis Dhankhad, "Bir kadına köy meclisinin emriyle bu kadar kötü muamele edilmesi utanç verici bir olay" şeklinde konuştu.
"İlk başta kadın kendisine yapılanları anlatmaktan bile korktu; ancak polis ve sosyal yardım bölümünden yetkililer ulaştığında kendisini biraz daha güvende hissedebildi ve yaşadıklarını anlatabildi."
Kırsal kesimde yaygın bir cezalandırma yöntemi
Muhabirler, Hindistan'ın kırsal bölgelerinde sıklıkla kadınların çırılçıplak soyulmuş bir halde dolaştırılarak cezalandırıldığını ve aşağılandığını söylüyor.
Geçen Ekim ayında da doğudaki Jharkhand eyaletinden bir kadın, kendisinden, büyük miktarda çeyiz getirmesini isteyen üvey akrabalarının huzurunda benzer bir şekilde cezalandırılmış ve soyularak gezdirilmişti.
Geçtiğimiz Temmuz ayında, yine Hindistan'ın doğusundaki Orissa eyaletinde, yöre sakinlerinin cadı olmakla suçladığı 60 yaşındaki bir kadın da dövülerek, çırılçıplak soyularak ve bir elektrik direğine bağlanarak cezalandırılmıştı.
Ocak 2012'de, Maharashtra eyaletinden yüksek kast üyesi birkaç adam, oğlu yüksek kast üyesi bir kızla kaçan, en düşük kasttan bir kadını dövmüş ve çırılçıplak bir halde teşhir etmişti.
Bu 'halk içinde aşağılama' vakalarının büyük bir bölümünün uzak köylerde gerçekleştiği ve kurbanların neredeyse hepsinin sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı gruplardan olduğu söyleniyor.
Üstelik bu kurbanların, hakarete uğradıkları topluluk içinde hayatını sürdürmekten başka bir seçenekleri yok.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI