radyobir
radyobir

Çocuk para istedi, Çipras "Bana da" dedi

AB'nin sığınmacıları dağıtma planı çerçevesinde Yunanistan'daki sığınmacılardan 30 kişilik ilk grup önceki gün Lüksemburg'a gönderilirken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz ve Başbakan Çipras ile dün Midilli adasına gitti.

06 Kasım 2015 07:44 | Kategori: Dünya

Midilli'nin Moria bölgesinde sığınmacı kayıt merkezine dönüştürülmüş bir sığınmacı kampında konuşan ve "Kapasitemizi aşan bir şeyle mücadele ediyoruz. Herkes bu durumun farkında olmak zorunda” diyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bir kez daha Türkiye ile işbirliğine vurgu yaptı. 

Yunan hükümetinin Avrupa ile ilgili vizyonunun ülkeler arasında sınırların ve engellerin bulunmadığı bir Avrupa olarak tanımlayan Çipras, "Ancak Avrupa’nın başka ülkelerle sınırları var. Türkiye bugün Avrupa'da değil. Meselenin doğru şekilde idaresi için, Yunan tarafında alt yapı doğru şekilde hazırlanmalı ve sığınmacı akının durması için Türkiye ile işbirliği yapılmalı" ifadesini kullandı.

SCHULZ: DRAMATİK BİR DURUM HAKİM

Öte yandan Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da birtakım açıklamalarda bulundu. Midilli’de dramatik bir durumun yaşandığını belirten Schulz, "Denizde botların, teknelerin geldiğini ve denize atlayan insanların yüzerek karaya ulaşmaya çalıştığına tanık olduk. Denizcilerin grevi nedeniyle sığınmacılar adayı terk edemiyor" ifadelerini kullandı.

'AVRUPA DAYANIŞMASI OLMADAN KABUL MERKEZLERİNİN ANLAMI YOK'

Yunan adalarında yeni göçmen kabul merkezleri oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ancak bunların kalıcı olmaması gerektiğini vurgulayan Schulz, "Avrupa ülkeleri bu konuda daha çok dayanışma halinde olmalı. Kabul merkezleriyle ilgili çalışmalar mümkün olduğunca hızlandırılacak. Ancak, bu merkezler, sadece daha geniş bir Avrupa dayanışması sağlanması ve bu insanların başka yerlere yerleştirilmeleri halinde bir anlam kazanacak" diye konuştu.

'VİZE SERBESTİSİ MASADA DURUYOR'

Diğer taraftan Avrupa’da sığınmacı kriziyle mücadelede Türkiye ile işbirliği konusuna değinen Schulz, "AB ile Türkiye arasında bu konudaki müzakereler sürüyor. Türkiye’de sığınmacılar için inşa edilen alt yapıların desteklenmesi için maddi yardım yapılması ve Türk vatandaşlarına vize meselesi masada bulunuyor" ifadelerini kullandı.

ÇİPRAS'TAN BIKKIN GÖÇMENE: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Bu arada ziyaret sırasında ilginç diyaloglar da yaşandı. Afgan bir çocuk Schulz’dan para istedi. Bunun üzerine Çipras'ın "Ben de aynı şeyi istiyorum" demesi gazeteciler arasında gülüşmelere neden oldu. Diğer bir sığınmacı ise Schulz ve Çipras’a "3 gündür buradayız. Açız. İki çocuğum var. Çocuklarım hasta” diye haykırdı. Çipras da sığınmacının kolunu sıvazlayıp "Elimizden geleni yapacağız” dedi.


Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/avrupa/20151106/1018844693/afgan-cipras-para.html#ixzz3qggJZCrJ

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI