radyobir
radyobir

Covid - 19'da endişe artıyor!..

Corona virüsünün, Çin'de yayılma hızı yavaşlıyor derken Güney Kore, İtalya ve İran'da ortaya çıkan vakalar dünya çapında virüsle ilgili endişeleri arttırmaya devam ediyor

28 Şubat 2020 06:29 | Güncelleme :28 Şubat 2020 08:22 | Kategori: Sağlık

ABD Ekonomisi Corona Virüsüne Direnç Gösterebilecek mi?

Corona virüsü salgınının ABD ekonomisini etkilediğine dair somut delil henüz olmasa da uzmanlar üretim sektörünün tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle darbe alabileceği görüşünde.

Resmi verilere göre ABD ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinde makul büyüme görüldü, ancak 2020’de hızla yayılan yeni tip corona virüsü salgını nedeniyle ekonominin engebeli bir yola girmesi bekleniyor. Finans piyasaları ekonomik durgunluktan endişe ediyor.

Perşembe günü açıklanan bazı veriler, Ocak ayında yatırımlarda istikrar sağlandığını ve iş piyasasının gücünü koruduğunu gösteriyor, ancak yine de bu durum endişeli yatırımcıları rahatlatmaya yetmedi. Borsa endeksleri arka arkaya altı seans boyunca düştü. 10 yıllık hazine bonosu getirisi arka arkaya üçüncü en düşük gününü yaşadı.

Ekonomist Chris Rupkey’e göre piyasalarda ABD ekonomisinin resesyonda olduğu kanısı hakim. Rupkey, "Bu noktada seyahat planlarındaki corona virüsü kaynaklı yavaşlama küresel tedarik zincirini bozdu. Resesyondan kurtulabilirsek bu mucize olacak” dedi.

ABD ekonomisi 2019’da yüzde 2,3 büyüdü, bu da son üç yıldaki en yavaş yıllık büyümeye işaret ediyor. Bu Beyaz Saray’ın yüzde 3’lük büyüme hedefini üst üste iki yıl boyunca tutturamadığını ortaya koyuyor.

Finans piyasaları corona virüsünün 11 yıldır rekor düzeyde büyüyen ekonomiyi aksatmasından endişe ediyor. Bu da Başkan Trump’ın 3 Kasım’da yapılacak genel seçimlerde ikinci dönem için seçilmesini zorlaştırabilir. Trump, Çarşamba günü ABD’lileri ülkedeki corona virüsü riskinin "çok düşük” olduğuna ikna etmeye çalıştı ve kamu sağlığı çalışanlarının salgınla mücadele için gerekli tüm önlemleri aldığını söyledi.

Corona virüsü şu ana kadar çoğu Çin’de olmak üzere 2 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu, 80 bin kişiyse hastalığa yakalandı.

Corona virüsü salgını endişesi para piyasalarının ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha fazla faiz indirimi yapması beklentisini de arttırdı. Merkez Bankası bu yıl üç kez faiz indirimine gitti. Salgın endişesinin FED’in 2020’de para politikalarını sürdürmesini de zorlaştırması bekleniyor.

Corona virüsü salgınının ABD ekonomisini etkilediğine dair somut delil henüz olmasa da uzmanlar üretim sektörünün tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle darbe alabileceği görüşünde.

Teknoloji devi Apple şimdiden bu yılın ilk çeyreğinde gelir hedeflerini karşılamasının mümkün görünmediği şeklinde yatırımcıları uyardı. Çin’deki üretim sahalarının yeterli üretimi yapamaması nedeniyle küresel iPhone tedariğinde de sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

Hizmet sektörü de seyahat ve turizm sektörünün alacağı darbe nedeniyle sıkıntı çekebilir. Bu durumun tüketici güvenini sarsması ve zaten azalan tüketici harcamalarını azaltmasına da neden olabileceği sanılıyor. Uzmanlar şirket gelirlerinin azalması ve ekonominin bel kemiğini oluşturan iş piyasasının bundan olumsuz etkilenmesinden de endişe ediyor.

27 Şubat - ‘Corona Konusunda Ölümcül Hata Yapmayın’

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı, ülkelerin yeni Corona virüsünden etkilenmeyecekleri yönünde varsayımlarda bulunmalarının "ölümcül bir hata” olacağı uyarısında bulundu. Tedros, daha güvenli olduğu düşüncesi içine girebilecek Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Başkanı Dr. Mike Ryan da, Çin’den sonra en fazla ölümün yaşandığı İran’ın şu ana kadar bilinenden daha kötü bir salgınla karşı karşıya olabileceği uyarısında bulundu. Ryan, Japonya’da Temmuz ayında düzenlenmesi planlanan Olimpiyat oyunlarının akıbeti konusuda da organizyon ekibiyle görüşmelerin yapıldığını bildirdi.​



Örgüt Başkanı Tedros, "Hiçbir ülke, Corona virüsü vakası yaşamayacağı varsayımında bulunmamalı, bu tam anlamıyla ölümcül bir hata olur” dedi.

Tedros, "Örneğin İtalya’ya bakın, G7’nin bir üyesi, gerçekten bir sürprizdi. Dolayısıyla diğer birçok gelişmiş ülkede de sürprizler görüyorsunuz, sürprizler beklenmeli” ifadesini kullandı.

İran, İtalya ve Güney Kore’deki salgınların bir "dönüm noktası” aşamasında olduğunu belirten Tedros, şu an halen dağınık halde enfeksiyonların görüldüğünü ancak henüz toplum genelini kapsayan sürekli bir yayılmanın olmadığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü, 30 Ocak’ta Corona salgını nedeniyle uluslararası acil durum ilan etmişti. Örgüt, ülkelere sağlık taramaları uygulama, karantina mekanları oluşturma ve kamuoyu eğitim kampanyalarını hayata geçirme gibi adımlara hazır olmaları çağrısında bulunuyor.

Tedros, "Bu virüs pandemic potansiyeline sahip. Şimdi korku zamanı değil. Enfeksiyonu önlemek için tedbir alma ve hayatları kurtarma zamanı” diye konuştu.

Tedros ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın normal grip için geçerli olana benzer şekilde, sık sık el yıkama gibi hijyenik tedbirlere başvurulması ttavsiyesinde haklı olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Başkanı Dr. Mike Ryan da İran’daki durumla ilgili açıklamalarda bulunarak, İran’da salgının derecesinin bilinenden daha geniş boyutta olabileceğini belirtti. Ryan, Tokyo Olimpiyatları konusunda da bir kararın yakın zamanda alınacağını tahmin etmediğini kaydetti, "Bu çok önemli küresel etkinliği korumak için herkes birlikte çalışıyor” dedi.

27 Şubat - İran Cumhurbaşkanı’nın kadın ve aile işlerinden sorumlu yardımcısı Masumeh Ebtekar’ın da Corona’ya yakalandığı açıklandı. Ancak Ebtekar’ın hastalığı hafif geçirdiği ve hastaneye kaldırılmadığı belirtiliyor.



İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı

27 Şubat - İran’da Cuma Hutbeleri Corona Yüzünden İptal



İran devlet televizyonu, başkent Tahran dahil bazı kentlerde Cuma namazı hutbelerinin Corona virüsü salgını nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA, Çin vatandaşlarının ülkeye girişinin yasaklandığını belirtti.

İran, Çin dışında Corona’dan can kaybının en fazla olduğu ülke konumunda bulunuyor. Ülkede şimdiye kadar 26 kişi Corona virüsü yüzünden hayatını kaybederken, toplam 245 vaka tespit edildi.

Yetkililer buna rağmen, kentleri ve mahalleleri karantina altına alma planlarının olmadığını ancak sinemalar, kültürel etkinlikler ve konferanslara getirilen geçici yasakların süresinin bir hafta daha uzatıldığını duyurdu.

İran’ın komşuları sınırlarını kapatıyor

Bu arada İran’a komşu çok sayıda ülke ortak sınırlarını kapattı ve uçuşlara da yasak getirdi.

Bahreyn, Irak ve Lübnan’a uçuşları durdurduğunu açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri de, çocukları ya da yakın akrabaları son dört hafta içinde Asya ülkeleri, İtalya ya da İran’a gitmiş olan kişilerin yetkililere bu durumu beyan etmesi gerektiğini kaydetti. Bir diğer komşu ülke Katar da, 3-4 Mart’ta yapılması planlanan Doha Dinler Arası Diyalog Konferansı’nı ertelediğini duyurdu.

Rusya da bazı İran seferlerini askıya alıyor

Rusya da İran’la arasındaki bazı uçak seferlerini askıya alacağını açıkladı.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu karara Rus devlet havayolu şirketi Aeroflot ve İran havayolları Mahan Air’in dahil edilmeyeceği belirtildi.

Rusya daha önce de Güney Kore seferlerini askıya alma kararını açıklamış, 28 Şubat’tan itibaren de olağan seyahat ve transit geçişler için İran vatandaşlarına vize vermeyi durduracağını bildirmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI