radyobir
radyobir

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim 2019'da

MHP ile yaptıkları Anayasa görüşmeleri hakkında konuşan Başbakan Yıldırım, "Ocak ayı sonuna kadar Meclis'teki çalışmayı tamamlayacağız, takvim bu. Türkiye'de tek başına iktidar çıkaran bir siyasal sisteme ihtiyaç var. Türkiye'de artık koalisyon endişesi taşımayalım. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri aynı anda 2019'da yapılacak" dedi.

25 Kasım 2016 07:18 | Kategori:

Başbakan Binali Yıldırım, TRT Haber canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, MHP ile yaptıkları Anayasa görüşmeleri hakkında konuştu:

"Ocak ayı sonuna kadar Meclis’teki çalışmayı tamamlayacağız, takvim bu. Ortak kararımız sistemin adının Cumhurbaşkanlığı olması. 12 madde olacak, 2-3 tane de geçici madde olacak.

Türkiye’de tek başına iktidar çıkaran bir siyasal sisteme ihtiyaç var. Türkiye’de artık koalisyon endişesi taşımayalım. Bu ekonomide öngörülebilirliği getirir.

Cumhurbaşkanı da, Meclis de 5 yıl için seçilecek. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri aynı anda 2019’da yapılacak. 2019'dan sonra fiilen yüzde 100 cumhurbaşkanlığı sistemi uygulanacak ama bu arada geçiş süreci tamamlanmış olacak. Yüzlerce, binlerce mevzuat yenilenecek.”

"İlişkilerin kopması Avrupa'ya daha çok zarar verir"

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören kararı hakkında konuşan Yıldırım, "AB ile ilişkilerimizin bir süredir gergin olduğu sır değil. Biz kendi kararını kendisi veren bir devletiz. AB ilişkileri zedeleyen iki örgüt var: PKK ve FETÖ. 15 Temmuz’da başaramadık, Avrupa’yı kullanarak Türkiye’yi ekonomisi, demokrasi, yargı sistemiyle hizaya getirebilir miyiz? Hikâye bu. Bu kararın bizim için hiçbir önemi yok. Yaptırımı da yok. İlişkilerin kopması Türkiye'ye zarar verir, Avrupa'ya daha çok zarar verir. Türkiye olmasa mülteciler Avrupa’yı istila edecekler, Avrupa bunu görmeli” dedi.

"Şanghay Beşlisi, Avrupa’nın alternatifi olarak görülmemeli"

Başbakan, Türkiye’nin Şanghay Beşlisi’ne katılıp katılmayacağı hakkındaki soruya da yanıt verdi:

"Şanghay Beşlisi, Avrupa’nın alternatifi olarak görülmemeli. Türkiye’nin coğrafi şartları, hem Doğu’yla hem Batı’yla ilişkileri geliştirmeyi gerektiriyor. Onlar da, biz de ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bu bir tehdit değil, Avrupa’ya meydan okuma da değil.”

"Net şekilde uyarılar yapıldı"

Yıldırım, Suriye'nin El Bâb bölgesinde, Türk askerlerini hedef alan saldırıda 3 askerin şehit olması hakkındaki soruya "Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığımızın muhataplarıyla gerekli askeri temasları devam ediyor. Nereden kaynaklandı, nasıl kaynaklandı, tekrarı olmaması konusunda da en kesin ve net şekilde uyarılar yapıldı muhataplara. Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı bir düşüncemiz yok. Halep’e yürümek gibi bir hedefimiz yok. Amacımız, güney sınırlarımızdaki geçişleri durdurmak” diye yanıt verdi.

"Faiz kararını Merkez Bankası kendi verdi" 

Doları Türk lirası karşısında değer kazanması ve Merkez Bankası’nın faiz oranında 50 baz puanlık artırıma gitmesi hakkında konuşan Yıldırım, "Trump'ın seçilmesi ile bütün ekonomik ezberler bozuldu. Her ülkede hükümet ile merkez bankaları arasında sorun yaşanabilir. Faiz kararını Merkez Bankası kendi verdi. Sermayeye bir kısıtlama yok. Özel sektörün sıkışık anlarında onların yanında olmak durumundayız. Ayakta kalmanın yoluna bakacağız, tedbirini alıyoruz. Büyüme oranlarımızı beğenmiyoruz ama dünya ortalamasının üzerinde” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI