radyobir
radyobir

Cumhuriyetçi McCarthy'ye Temsilciler Meclisi desteği

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Lideri Kevin McCarthy bugün muhafazakar temsilci Andy Biggs'i kolayca mağlup ederek meclis başkanlığı için Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığını kazandı.

16 Kasım 2022 07:32 | Güncelleme :16 Kasım 2022 10:34 | Kategori: ABD

Cumhuriyetçiler ABD Temsilciler Meclisi'nde beklenenden daha az bir çoğunluğa yaklaşırken, partinin lideri Kevin McCarthy uzun zamandır göz diktiği meclis başkanlığını elde etmeyi umuyor.

57 yaşındaki McCarthy, Ocak ayında Californialı meslektaşı Nancy Pelosi'nin yerine Temsilciler Meclisi Başkanı olmak için favori olarak gösteriliyor.

McCarthy Meclis Başkanı olarak Demokrat Başkan Joe Biden'ın yasama konusundaki taleplerini boşa çıkarmak için iyi bir konumda olacak.

Bugün sembolik olarak yapılan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi liderlik seçimlerinde McCarthy'nin katı muhafazakar temsilci Andy Biggs'i geçmesi bekleniyor.

Çoğunlukta olan partinin lideri olan Meclis Başkanı, yeni Kongre Ocak ayında göreve başladığında Temsilciler Meclisi'nde yapılacak bir oylamayla resmen seçilecek.

McCarthy, 2006 yılında Temsilciler Meclisi'ne seçilmeden önce yetişkinlik hayatını siyasetin içinde geçirdi. Kongre çalışanı ve ardından eyalet temsilcisiydi.

ABD Başkanlığı'na giden yolda ikinci sırada yer alan Meclis Başkanlığı'na yükselmek McCarthy'nin kariyerinin zirvesini temsil edecek olsa da tehlikeli bir pozisyon olabilir.

Meclis Başkanı olarak, uzlaşmaz eğilimleri ve eski Başkan Donald Trump'a yakınlığıyla giderek sağa kayan bir Cumhuriyetçi grubu yönetmek zorunda kalacak.

McCarthy geçen hafta Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri’ne gönderdiği ve onları "bir arada kalmaya ve misyonumuzu sürdürmeye" çağıran bir mektupla Meclis Başkanlığı adaylığını resmen ilan etmişti.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri sağ popülizmi ve bugün 2024 başkanlık adaylığını açıklaması beklenen Trump'ın kavgacı tarzını giderek daha fazla benimsiyor.

Muhafazakar Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu'ndaki Cumhuriyetçi sertlik yanlıları, liderlerini sıkı bir şekilde dizginlemelerine ve kendisinden hoşlanmadıkları takdirde daha kolay bir şekilde görevden almalarına olanak tanıyacak kural değişiklikleri talep ediyor. Son iki Cumhuriyetçi Meclis Başkanı, John Boehner ve Paul Ryan, Cumhuriyetçi grubun sağ kanadından farklı derecelerde baskı gördüler.

McCarthy Meclis Başkanı olarak, Cumhuriyetçiler’in avantajlı gördüğü enflasyon, enerji politikası ve suç gibi konulara odaklanan oylamaları zorlayabilir; Biden'ın yönetimi ve ailesi hakkında soruşturmalar başlatabilir.

McCarthy ayrıca, hükümetin açık kalması, ordunun finanse edilmesi ve 2023'te hızla yaklaşan ABD borç tavanının ele alınması için geçmesi gereken yasalara oy vermeleri için grubunu yönlendirmek zorunda kalacak.

Cumhuriyetçiler, Biden ve yönetiminin yanısıra ABD sınır güvenliği, göç, Çin, COVID-19 salgınının kökenleri, Biden'ın Amerikan birliklerini Afganistan'dan kaotik bir şekilde geri çekmesi ve FBI'ın Trump'ın Florida'daki evinden gizli belgelere el koyması hakkında bir dizi soruşturma yürütmeyi düşünüyor.

McCarthy, Boehner'in 2015 yılında görevinden istifa ettiğini açıklamasının ardından Meclis Başkanlığı için favori olarak görülüyordu. Ancak McCarthy muhafazakarların muhalefeti karşısında geri çekildi. Bunun yerine Meclis Başkanlığı, 2018'de Kongre'ye yeniden seçilmek istemeyen Ryan'a gitti.

McCarthy ara seçimler öncesinde 165'ten fazla aday için kampanya yürütmek üzere en az 34 eyaleti ziyaret etti.

Kendisine bağlı bir grup olan Kongre Liderlik Fonu, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi adaylarına yardım etmek için 160 milyon dolardan fazla katkıda bulundu.

McCarthy, kendi kampanyasından ve kontrolu altındaki diğer dört kuruluştan adaylara toplam 6,5 milyon dolar gönderdi.

Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu üyeleri, herhangi bir üyenin meclis başkanının görevden alınması için önerge verme yetkisini geri istiyor.

2015 yılında, Boehner'in istifasından önce böyle bir hareket yapılmıştı. Özgürlük Grubu ayrıca Meclis'in sadece Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu tarafından desteklenen yasaları ele almasını ve komisyon başkanlarının parti liderleri yerine komisyon üyeleri tarafından seçilmesini talep ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI