radyobir
radyobir

Depresyona ilaçsız çözüm!..

Meditasyon, depresyonu alt etmede anti-depresan haplara rakip olabilir. Oxford Üniversitesi'nde yürütülen araştırmaya göre doğu kültürlerinden gelen 'farkındalık temelli bilişsel terapi' yöntemi depresyona iyi geliyor...

22 Nisan 2015 07:04 | Kategori: Sağlık

Sonuçları İngiliz tıp dergisi Lancet’ta yayımlanan çalışmaya göre eski bir Budist meditasyon tekniği, depresyonla mücadelede en az anti-depresan ilaçlar kadar etkili olabiliyor. Kişiye içinde bulunduğu ana odaklanmayı telkin eden farkındalık temelli bilişsel terapi tekniği, meditasyonla ilgilenenler arasında hızla büyüyen bir trend. Oxford Üniversitesi ’nde yapılan araştırma kapsamında iki seneden uzun süredir ağır depresyon sorunu olan 492 yetişkin takip edildi. Katılımcılarıon yarısı söz konusu tekniğin eğitimini alırken diğer yarısı anti-depresan ilaç kullandı. Sonuçta meditasyon yöntemini uygulayan kişilerin yüzde 44’ünde depresyon belirtileri düşüş gösterdi. Diğer grupta ise ilaç alanların yüzde 47’sinin depresyonu azaldı. Araştırmanın yürütücülerinden, Oxford Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü profesörü Dr Willem Kuyken, "Depresyon yineleyen bir bozukluktur. Tedavi sürekli devam etmezse, beş hastadan dördünde depresyon bir noktada nükseder. Bu araştırma; depresyonun nüksetmemesi konusunda, farkındalık temelli bilişsel terapinin antidepresan tedaviden daha iyi sonuç verdiği iddiasında değil. Ama yine de bu sonuçların, tekrarlayan depresyon sorunu olan ve sürekli ilaç kullanan milyonlarca insan için yeni bir seçenek olduğu kanısındayız" dedi. Öte yandan bu araştırmanın, kesin bir sonuca varmak için yeterince kapsamlı olmadığına dikkat çeken araştımacılar da var. 

ANA YOĞUNLAŞ... 
 
Budist meditasyon tekniklerinden ilham alan ‘farkındalık temelli bilişsel terapi’ 1970’lerin sonunda ABD ’li doktorlarca stresle mücadele etmek üzere geliştirilmişti. Yöntemin temelinde anda daha yoğun yaşamak, geçmiş streslerin üzerinden geçmeye ve geleceğe dair kaygılara daha az vakit ayırmak yatıyor. Teknik ayrıca bedene ve uyardığı duygulara daha çok konsantre olmayı içeriyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI