radyobir
radyobir

Devlet Çoksesli Korosu 2017-2018 sezonunu açtı

Türkiye'nin önde gelen profesyonel korosu yeni sezonda yepyeni eserlerle seyirci karşısına çıkıyor.

27 Ekim 2017 11:01 | Kategori: Kültür & Sanat

29 yıldır ulusal ve uluslararası alanda yüzlerce projeye imza atmış olan Devlet Çoksesli Korosu, Burak Onur Erdem şefliğinde yeni sanat sezonunda müzikseverlere heyecan verici konserler sunmaya hazırlanıyor. Sezonun öne çıkan programları arasında Rönesans’tan çağdaş döneme geniş bir yelpazeyi kapsayan a capella konserler, koro edebiyatının temel taşlarından Bach - Matthäuspassion’dan bir seçki, çağdaş besteci Giya Kancheli’nin solo viyola, koro ve orkestra için yazdığı Styx adlı senfonik eseri, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı şiirinden esinlenerek Hasan Uçarsu’nun bestelediği İsmail’in Öyküsü ve daha niceleri yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda genç koro şeflerine önemli bir fırsat sunan Walter Strauss Koro Şefliği Ustalık Sınıfı ve büyük ilgi gören Çoksesli Koro Eseri Beste Yarışması, sezonun önemli projeleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında senfonik korolu eserler

Devlet Çoksesli Korosu sezon boyunca Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Eskişehir’de senfonik konserler gerçekleştirecek. Mozart - Requiem ve Beethoven - 9. Senfoni gibi klasikleşmiş eserlerin yanısıra Bach - Matthäuspassion (Seçkiler), Kancheli - Styx ve Uçarsu - İsmail’in Öyküsü, koronun bu sezon ilk kez seslendireceği eserler programda yer alıyor. Ülkemizin yetiştirdiği en büyük piyanistlerden biri olan İdil Biret’in solistliğiyle gerçekleşecen Beethoven - Koral Fantezi, mistik kadınlar korosuyla dikkat çeken Holst - Gezegenler, Martin Palmeri - Misa Tango ve Luis Bacalov - Misa Tango programda öne çıkan eserler arasında sayılabilir.

A Capella Konserler

29 yıldır sürdürdüğü a capella geleneğiyle bir ekol haline gelmiş olan Devlet Çoksesli Korosu, bu sezon da farklı programlarla seyirci karşısına çıkıyor. Kasım ayında koronun yıllara yayılan repertuvarında bir gezintiye çıkan Yolculuk başlıklı konserin ardından Nisan ayında Hasan Uçarsu, Sıdıka Özdil, İlhan Baran gibi çağdaş Türk bestecilerinin özgün eserlerini bir araya getiren Memleket Sesleri programı Burak Onur Erdem şefliğinde izleyicilerle buluşmayı bekliyor. Konuk şef Lorenzo Donati’nin yöneteceği İtalyan Esintileri programı ise Şubat ayında seslendirilecek. Koro, aynı zamanda Martin Palmeri’nin Misa Tango adlı eserini, bestecinin özel olarak Devlet Çoksesli Korosu’na hazırlamış olduğu bandoneon, piyano ve koro versiyonuyla Boğaziçi Üniversitesi Klasik Müzik Etkinlikleri çerçevesinde icra edecek. Ayrıca koro her sezon olduğu gibi yine eğitim konserleri serisiyle Ankara çevresindeki yüzlerce çocuğa ulaşacak ve çoksesli müziği gelecek kuşaklara tanıtma görevini sürdürecek

Lorenzo Donati yönetiminde Koro Şefliği Ustalık Sınıfı

Bu sezon üçüncüsü düzenlenecek olan ve koronun emektar şefi Walter Strauss’a adanan Koro Şefliği Ustalık Sınıfı, İtalya’dan Lorenzo Donati’yi konuk ediyor. Tüm Türkiye’den katılımcılarla bir hafta boyunca süren eğitim için Devlet Çoksesli Korosu kapılarını bir hafta boyunca genç şeflere açacak. Şubat ayında gerçekleşecek olan ustalık sınıfının hemen ardından konuk şef Lorenzo Donati, Devlet Çoksesli Korosu’yla İtalyan Rönesansı üzerine bir konser verecek.

Çoksesli Koro Eseri Beste Yarışması ve Yeni Eserler

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sezon da a capella repertuvarımızı genişletmek üzere çalışan koro, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde Türk besteciler için bir a capella beste yarışması düzenliyor. Ödüllü eserlerin performansları, Devlet Çoksesli Korosu tarafından icra edilecek.

Koronun siparişi üzerine 2017 yılında Portekizli ünlü besteci Eurico Carrapatoso, Nazım Hikmet’in Söz şiirini bestelemişti. Bu yeni eser ilk kez Haziran 2017’de Portekiz Koro Festivali’nin gala konserinde seslendirilmişti. Koro, geleneği sürdürerek bu sezon da İtalyan besteci Giovanni Bonato’ya yine Türkçe bir şiir üzerine bir eser siparişi verecek. Bu eserin ilkseslendirilişi de Şubat 2018’de Ankara’da gerçekleşecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI