radyobir
radyobir

Dibeybe ile Salih'ten "Libya seçimlere hazır" açıklaması

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe ile Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, ülkenin parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlemek için hazır olduğunu duyurdu.

08 Mart 2023 07:37 | Kategori: Afrika

Ulusal Birlik Hükümeti'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Dibeybe, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathily ile başkent Trablus'ta bir araya geldi.

Görüşmede, Bathily'nin Libya'da 2023'te seçim yapma girişimini uygulamaya yönelik fiili önlemler ele alındı.

Dibeybe, görüşme sırasında, Libya hükümetinin, seçimlere ulaşmak için uluslararası taraflarla ciddi ve sürekli çalışmalar yapan UNSMIL'nin aldığı önlemleri desteklediğini söyledi.

Hükümetin ve yürütme araçlarının parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlemeye hazır olduğunu vurgulayan Dibeybe, hazırlıkların, seçimleri yapmak için anayasal altyapının tamamlanmasına ve modernizasyonuna katkıda bulunacak bir ekibin oluşturulmasını içerdiğini aktardı.

Bathily de Dibeybe'ye bölgesel ve uluslararası turlarının bir özetini ve New York'taki toplantılarının sonuçlarını sunarak, seçimlerin düzenlenmesini desteklediğini vurguladı.

Salih, ABD'li yetkililerle görüştü

TM'den yapılan yazılı açıklamaya göre ise TM Başkanı Salih, ABD'nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland ve ABD'nin Trablus Maslahatgüzarı Leslie Ordman ile Bingazi kentinde bir araya geldi.

Görüşmede, Libya'daki duruma ilişkin gelişmeler ve özellikle de cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin bir an önce yapılmasının yolları ele alındı.

TM Başkanı Salih, görüşme sırasında, ülkesinin krizi çözmek için seçimlere hem örgütlenme açısından hem de yasal olarak hazır olduğunu vurguladı.

Seçim Komisyonu'nun hazır olmasının yanı sıra mevzuat açısından da seçimlerin yapılmasının önünde hiçbir engel olmadığını ifade eden Salih, seçimleri düzenlemek için birleşik bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Salih, TM'nin, 13. anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim yasalarıyla seçimlerin yapılması için gerekli tüm mevzuatı yerine getirdiğini ve ihtiyaç duyulması halinde bunlarda değişiklik yapmaya hazır olduklarını aktardı.

Bathily'nin seçim planı

BM Libya Özel Temsilcisi Bathily, 27 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyinde Libya'da bu yıl içinde seçimlerin yapılabilmesi için üst düzey bir komisyon kurulmasını önermişti.

Seçimlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak için Libya Yüksek Düzeyli İdari Paneli kurma kararı aldığını aktaran Bathily, bu girişimin tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçladığını söylemişti.

Bathily, 5+5 Ortak Askeri Komisyonunun da ateşkes anlaşmasının uygulanması hususunda ilerleme kaydettiğini, halihazırda ateşkesin muhafaza edildiğini bildirmişti.

Ayrıca Bathily, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve TM'nin kabul ettiği Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliğin temel sorunları çözmek için yeterli olmadığını belirtmişti.

Bathily, "Libya'daki siyasi kesim, ciddi bir meşruiyet krizinden geçiyor. Birçok kurum, meşruiyetini yıllar önce kaybetti. Statükoyu değiştirmek isteyen tüm siyasi aktörler için öncelik bu krizi çözmek olmalı." uyarısında bulunmuştu.

Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde aday olup olamayacağına ilişkin herhangi bir ifade yer almıyor.

Değişiklik, devlet başkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclisin yerinin başkent Trablus, bir sonraki Temsilciler Meclisinin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.

Ayrıca, senato üye sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan olmak üzere Libya'nın üç bölgesi arasında eşit olarak belirlenmek üzere 900 kişiden oluşmasını kapsayan değişiklik, Temsilciler Meclisinin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.

Libya'daki seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI