radyobir
radyobir

Dinleyip, dinleyip depolamışlar!..

Alman Der Spiegel dergisi, hükümete ait "gizli" bir belgeye dayandırdığı haberde, BND'nin ''her türlü iletişimi depoladığı ve uzmanlarca analiz edildiği'' iddialarına yer verdi.

08 Eylül 2014 09:11 | Kategori: Dünya

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Ortadoğu, Somali ve Afganistan’a yönelik teknik dinlemelerde telefon görüşmeleri, e-postalar ve internet kullanımına ilişkin veriler topladığı, bu verilerin Bad Aibling’deki dinleme merkezindeki yedi gün boyunca kayıt altında tutularak özel programlar aracılığıyla uzmanlar tarafından analiz edildiği öne sürüldü.
Alman Der Spiegel dergisi, hükümete ait "gizli” bir belgeye dayanarak bugün yayımladığı haberde, BND’nin Ortadoğu ülkeleri ile Somali ve Afganistan’da yürüttüğü teknik dinleme faaliyetlerine ilişkin yeni iddialara yer verdi.
Haberde BND’nin Münih kenti yakınlarında bulunan Bad Aibling’deki üste dinleme faaliyetleri yürütülen hatlardaki "her türlü iletişimi” depoladığı iddia edildi. Bu üsteki sunucularda kayıt altına alınan verilerin, "telefon görüşmeleri, internet ve e-posta iletişimi ile GPS bilgilerini” içerdiği belirtildi.
Habere göre, dinleme faaliyetlerine ilişkin kurallar gereği elde edilen veriler yedi gün süreyle muhafaza ediliyor. Bu süre zarfında uzmanlar, ham verileri özel programlar aracılığıyla analiz ediyor.
Afganistan’daki dinlemelerin Bad Aibling’e ulaştırılmasında bazı teknik hataların meydana geldiğinin belirtildiği haberde, bu nedenle bu ülkede elde edilen verilerin ayrıca Kabil’deki özel bir sunucuda 14 gün süreyle, Mezar-ı Şerif’teki özel sunucuda ise altı hafta süreyle saklandığı kaydedildi.

NSA ile işbirliği

Der Spiegel, BND ile Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA), Bad Aibling’deki dinleme merkezinde yakın işbirliği yaptıklarını belirtirken, BND’nin faaliyetlerinde NSA tarafından geliştirilmiş yaklaşık 20 farklı sistemi kullandığını iddia etti.
Habere göre, NSA, hedef kişi ve kurumlara ilişkin arama kriterlerini, belirli telefon numaraları, e-posta adresleri ve IP numaralarını BND’ye iletiyor. NSA bu çalışma sonucunda BND’den hedef kişilere ilişkin istihbarat elde ediyor.

Muhalefetten tepki

Almanya’da muhalefette bulunan Sol Parti, BND’nin yurt dışına yönelik dinleme faaliyetlerine tepki gösterdi. Sol Parti Milletvekili Martina Renner, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, BND’nin faaliyetlerinde ölçüsüz bir şekilde hareket ettiğini belirterek,  "Yurt dışındaki kitlesel dinlemeler anayasaya aykırıdır” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
İlgili Haberler
YUKARI