radyobir
radyobir

Dolar yükseliyor, borsa düşüyor!..

Yuan ve Dolar büyük para birimleri üzerinde baskıya devam ediyor. Yurtiçinde ise tüm gözler bugün liderler seviyesinde yapılacak koalisyon görüşmesinde. Borsa düşüyor, euro ve dolar yükseliyor.

13 Ağustos 2015 15:55 | Kategori: Ekonomi

Piyasaların bir gözü koalisyon görüşmelerinde diğer gözü ise yurtdışında. 

Güne 2,77 TL seviyelerinde başlayan dolar,  koalisyon görüşmelerinin ardından 2.80 TL'ye çıktı. Euro ise 3.1055 TL'ye yükseldi. 

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞTE

Avrupa borsaları güne sert alıcılı seyirle başladı. Avrupa'da endeksler Çin devalüasyonu kaynaklı kayıplarını geri alırken Borsa İstanbul negatif ayrışıyor. Avrupa borsalarında yüzde 1-2 arasında yükselişler olurken BIST 100 Endeksi koalisyon görüşmelerinden kesin bir sonucun çıkmadığı yönündeki haberlerin etkisiyle kayıplarını yüzde 2.5'in üzerine taşıdı.

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) hafta başından bu yana dalgalı bir seyir izliyor. Haftanın ilk günü hükümet kurulmasına dair endişeler ve şehit haberleriyle düşen Borsa İstanbul 100 Endeksi, Salı günü yüzde 3'e yakın değer kazandı. Taraflardan net açıklamalar gelmemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon ve süre ile ilgili açıklamaları ile risk iştahı koalisyon kurulamayacağı endişeleriyle düşerken, satıcılı bir seyir izleyen BIST 100 dün yüzde 1,93 oranında düşerek kazanımlarını büyük oranda geri verdi. 

Güne yüzde 0,08 primle 78.234,88 puanda yatay pozitif bir eğilimle başlayan BIST 100 Endeksi, ilk seansı yüzde 1,29 değer kaybederek veya 1.010,6 puan düşüşle 77.164,21 puandan kapattı. 

ÇİN TEDİRGİN EDİYOR

Çin Merkez Bankası (PBOC) dün Yuan'ın günlük referans kurunu üçüncü defa düşürdü. Banka, geçtiğimiz iki günde referans kuru sırasıyla yüzde 1,86 ve yüzde 1,62 oranlarında düşürmüştü. Çin'den gelen devalüasyon hamleleri ile hem kur savaşlarının başlayacağı algısı güçlendi Yuandaki hızlı ve yüksek değer kaybı ile ihracatta rekabet kaybı olacağı endişeleri ile Amerikan ve Avrupa borsaları düştü. İlk şokun atlatılmasının ardından gelişmekte olan piyasa hisse senetleri ve para birimleri tepki alımları ile yükseldi.    

KÜRESEL PİYASALAR

PBOC'nin uzun vadede güçlü ve istikrarlı bir para birimi istediklerine dair açıklamalarının fiyatlandığı ortamda Çin hisseleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Şangay Bileşik Endeksi Enerji ve sanayi şirketleri hisselerindeki değer kaybı ile saat 13:05'de yüzde 1,1 civarındaki kazanımlarını geri vererek yüzde 0,5 oranında düştü. Şangay'da Ticaret hacmi  30 günlük ortalamasının yüzde 23 altında gerçekleşti. CSI 300 Endeksi yüzde 0,6 düştü.

Çin'in devalüasyon adımının rekabet gücünü korumak adına başka para birimlerinde de devalüasyon yapılması, ihracat ve emtia fiyatlarının düşmesiyle küresel deflasyona giriş gibi bir dizi finansal riski tetikleyebileceği endişeleri, FED ile birlikte küresel piyasaları yönlendiren temel gündem olarak öne çıkıyor.

Avrupa borsaları güne yükselişle başladı. Avrupa, Çin'den gelen sert rüzgar ile yaşanan kayıpları geri almaya çalışıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI