radyobir
radyobir

DOLAR YÜKSELİYOR

ABD Merkez Bankası (Fed), parasal genişlemeye son verdi. Fed, FOMC toplantısıyla tahvil alım programını sona erdirirken, politika faiz oranını 'kayda değer bir süre' daha mevcut seviyesinde tutma kararı aldı. Böylece ABD, para musluklarını resmen kısmış oldu. Karar metninde işsizlik oranının yüksek istihdam yaratılarak düştüğüne vurgu yer alması, faiz artışının erken gelebileceğine yönelik ifade olarak algılandı. Bu kararın ve işsizlik vurgusunun ardından dolar tüm dünyada yükselişe geçerken, TL karşısında da 2.22 lirayı aştı.

30 Ekim 2014 09:44 | Kategori: Ekonomi

ABD merkez bankası FED, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının 'kaydadeğer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi.
Emek piyasasında iyileşmenin devam ettiğini söyleyen Fed üyeleri, emek kaynaklarının eksik kullanımı ifadesini de yumuşattı. Düşen işsizlik ve aylık 200 binin üzerindeki tarım dışı istihdam artışları Fed üyelerini işsizliğin sağlıklı bir şekilde düştüğüne ikna etti.
Enflasyon oranının ise hedeflenenden düşük olduğunu vurgulayan üyeler enerji fiyatlarındaki düşüşün ise enflasyon hedeflerine ulaşmada sıkıntı yaratmayacağını belirtti. Enflasyon ve işsizlikte Fed üyelerinin olumlu düşünmesi doları yükselten önemli bir faktör oldu.

DOLAR BU SABAH 2.22’Yİ AŞTI

FED kararı öncesi 29 Ekim piyasa tatilinde 2.20 liranın altına inen dolar, bu sabah günün ilk işlemlerinde 2.22 lirayı da aşarak 2.2220 liraya kadar çıktı. Piyasa uzmanları, para musluklarının kısılmasıyla piyasalarda son dönemde yaşanan büyük dalgalanmalara rağmen Fed'in faiz artırımı yoluyla sıkılaştırma konusunda kararlı olduğuna dikkat çekiyor.

2015'DE FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Fed'in tam istihdam hedefine yaklaşılmasının ardından, Başkan Janet Yellen, halefi Ben S. Bernanke döneminde başlanan 2 yıl süreli tahvil alımı programını sonlandırıyor. Yellen şimdi küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük enflasyondan gelen tehditlere rağmen 2006'dan bu yana ilk faiz artışı için yol haritasını çıkarmak durumunda. FOMC federal fonlama oranını artırma kararının zamanlaması için geniş yelpazadeki birçok bilgiyi değerlendireceğini belirtti. Geçen ay açıklanan tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu önümüzdeki yıl faiz artışı öngörüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI